Повече бойци на Ислямска държава в Сирия и Ирак са

...
Повече бойци на Ислямска държава в Сирия и Ирак са
Коментари Харесай

Руски граждани са най-голямата група чужди бойци в "Ислямска държава", сочи доклад

Повече бойци на " Ислямска страна " в Сирия и Ирак са пристигнали от Русия, в сравнение с от Саудитска Арабия и Тунис. Данните са от отчет на Soufan Group, консултантска организация в областта на сигурността, основана във Вашингтон. Тя ревизира оценка, направена през 2015 година, и обновява данните за джихадистите от Тунис, които държавното управление на страната твърдеше допреди две години, че са за близо 6000 души.

Според отчета бойците от Русия, пристигнали в Сирия и Ирак към лятото на 2017 година (от появяването на " халифата " преди три години), са били 3417. Следват Саудитска Арабия (3244), Йордания (3000), Тунис (2926) и Франция (1910).

През 2015 година тунизийските управляващи говореха за близо 6000 жители на страната, сражаващи се за " Ислямска страна ", само че след това оповестиха два пъти по-малък брой. Държавата с население съвсем 11 милиона души обаче остава най-големият " експортьор " на джихадисти на глава от популацията.

Данните на организацията от 2015 година посочваха Саудитска Арабия като втора след Тунис с 2500 бойци, а Русия - трета с към 2400.

Завръщащите се бойци

Чуждестранните жители, завърнали се в родината си от Ирак и Сирия, не зависи от броя на отпътуванията, сочи отчетът. В Русия пристигналите са към 400, в Саудитска Арабия - към 700, в Тунис - към 800, в Йордания - към 250. Близо половината от 800 английски жители, отпътували за бойните полета на " халифата ", са се завърнали в Обединеното кралство.

Споменава се, само че не се разяснява обявената от съветския президент Владимир Путин оценка, съгласно която близо 10% от всички 9000 бойци от Русия и някогашните руски републики са се прибрали от Сирия и Ирак, с уточнението, че Путин не показа обособена оценка за Русия. (В настрана изказване през февруари той цитира данни на службите, съгласно които броят на съветските джихадисти в " Ислямска страна " доближава 4000.)

Цитирани са и данни на неправителствената организация Radicalizaton Awareness Network от юли 2017 година, съгласно които близо една трета от петте хиляди жители на страни от Европейския съюз, включили се към " халифата ", са се завърнали.

Руските служби нееднократно са изразявали безпокойството си от завръщащите се съветски жители и бойци от постсъветското пространство. Проблемът буди паника и у Запада. В неделя английският министър за интернационалното развиване Рори Стюърт сподели, че единствената политика, която Западът би трябвало да ползва към непознатите бойци в " Ислямска дъжава ", " е, съвсем във всеки случай, да ги убива ".

Тенденции

Докладът твърди, че броят на непознатите бойци в Ирак и Сирия надали ще се усили поради засиленото военно наличие на редица страни и на локални сили в двете страни. Същевременно в следствие от ограниченията, които би трябвало да попречат на бойците да стигат до Ирак и Сирия, доста джихадисти са се преместили в територии на Афганистан, Либия и Югоизточна Азия (например Филипините), където работят свързани с " Ислямска страна " бойци.

" Присъствието на " Ислямска страна " в Либия продължава и след загубата на територии по крайбрежието и разчита на набиране на бойци от съседите и от самата Либия. Пропускливите граници на региона разрешават на бойците да се завръщат в родината си, да вземем за пример в Судан, и след това да потеглят назад, " се споделя в отчета.

България

България участва в таблицата на страните, жители на които са отишли в Ирак и Сирия. Посоченият брой на пристигналите е " по-малък от 10 " - най-малката сума, заложена в листата. В графата " арестувани в, депортирани от, недопуснати в или сложени в лист за наблюдаване от Турция " попадат числата 21/77. Няма информация за оставащи или завърнали се.

Данните, с които разполага организацията, обаче са от 2015 година Те идват от Международния контратерористичен център в Холандия, който от своя страна цитира Министерството на вътрешните работи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3167)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР