Повече българи решават да се заемат със собствен бизнес. Това

...
Повече българи решават да се заемат със собствен бизнес. Това
Коментари Харесай

Макар и малко, повече българи се заемат със собствен бизнес

Повече българи вземат решение да се заемат със личен бизнес. Това демонстрира втория народен отчет на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България, представен от " Капитал daily ".

През 2016 година равнището на предприемаческата интензивност в начална фаза в страната доближава 4.8% (в съпоставяне с 3.5% година по-рано). В това се включват 2.6% от пълнолетното население в страната, които са ангажирани с зараждащи предприемачески инициативи, както и 2.2% нови притежатели на бизнес. Въпреки повишаването на годишна база обаче стойностите остават измежду най-ниските в света.

Според резултатите от изследването две трети от българите считат, че предприемачеството носи висок публичен статус и опция за професионално израстване, само че делът им понижава по отношение на година по-рано.

Междувременно обаче настоящите бизнесмени в страната мислят за себе си като за доста по-подготвени за тази кариера спрямо следеното преди година – през 2016 година делът на пълнолетните българи, които считат, че имат нужните качества за предприемачество, се покачва до 39.7% по отношение на 35.2% за 2015 година

Сред главните провокации пред средата за предприемачество са неналичието на задоволителна държавна поддръжка за хората, които стартират личен бизнес, и високата корупция, която остава у популацията настройката, че напъните им не биха довели директно до професионалната им реализация без нужните връзки .

В по-голямата си част (близо 60%) започващите компании в България работят в региона на търговията на дребно или на едро.

Сред позитивните вести от изследването е и повишаването в каузи на младите компании, чиито мениджъри чакат бизнесът им да основава нови работни места в идващите пет години. През 2016 година такива са 34.1% от бизнесмените в начална фаза спрямо 27.6% година по-рано, като подобрението е съвсем двойно при притежателите на компании, които възнамеряват наемането на над 5 нови чиновници – 13.4% по отношение на 7.3% за 2015 година, показва изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР