Повдигнаха обвинения срещу бивш заместник-министър и двама бивши директори на

...
Повдигнаха обвинения срещу бивш заместник-министър и двама бивши директори на
Коментари Харесай

Обвиниха бивш зам.-министър и двама шефове за разрухата във врачанската болница

Повдигнаха обвинявания против някогашен заместник-министър и двама някогашни шефове на МБАЛ " Христо Ботев " във Враца за длъжностно закононарушение.

Михаил Зортев е упрекнат за това, че в интервала от 30 декември 2010 година до 18 май 2011 година в качеството си на заместник-министър на опазването на здравето е дал позволение на частно здравно заведение да прави лечебни действия в МБАЛ " Христо Ботев ", с което е ощетил болничното заведение с 12 881 505 лв..

Зортев е подписал две позволения в интерес на частната болница за реализиране на действия, които дублират тези на държавната болница, макар че това е неразрешено по закон.

След издаването на разрешенията частното здравно заведение сключило контракти с НЗОК за оказване на болнична помощ по клинични пътеки за 2011 година и за интервала от началото на 2012 година до края на 2017 година По този метод то се облагодетелствало с 12 881 505 лв. за сметка на МБАЛ " Христо Ботев ".

Ако бъде приет за отговорен, Зортев може да получи наказване " отнемане от независимост " от 3 до 10 години, както и " отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба ". Наложена му е мярка за неотклонение " парична гаранция ".

Обвинение е повдигнато и на някогашния изпълнителен шеф на МБАЛ " Христо Ботев " Владислав И. за това, че умишлено сключил неизгодна договорка и по този начин ощетил с 137 060,71 лв. ръководената от него болница.

Владислав И. подписал контракт за дълготраен наем с частно здравно заведение, като му дал за прилагане част от базата на държавната болница при доста по-ниски от нормативно избраните цени.

Ако бъде приет за отговорен, той може да получи наказване от 3 до 10 години затвор, " отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба " или " отнемане от право да упражнява избрана специалност или активност ".

Светозар Луканов е предаден на съд за това, в качеството си на изпълнителен шеф на МБАЛ " Христо Ботев " изразходил дейно бюджетните средства и с това ощетил болничното заведение с 379 091,10 лв..

През 2014 година той уведомил министъра на опазването на здравето, че за болничното заведение е належащо незабавно закупуване на нов компютърен томограф, като в писмото си показал, че съгласно постъпвали предложения нужната сума възлизала на 784 000 лв..В реалност обаче Луканов не бил правил пазарни изследвания и в болница не били постъпвали предложения за такава инсталация.

След като от здравното министерство отпуснали желаните средства, той разкрил процедура по социална поръчка с предмет: " Доставка, монтаж, предварителни изпитвания на апаратурата и образование на личния състав на 1 бр. компютърен томограф ", като в обявлението била посочена прогнозната стойност на поръчката 784 000 лв. без Данък добавена стойност. В процедурата взели участие двама претенденти, като разликата в препоръчаните от тях цени варирала към 130 000 лева За реализатор на поръчката било определено комерсиалното сдружение, предложило по високата цена.

След подписване на контракта сдружението реализатор упълномощило на компанията производител на компютърния томограф да извърши доставката, превоза и застраховката му, като според този контракт цената на апаратурата била в размер на 366 378,90 лв. без Данък добавена стойност. Разликата сред цената на компютърния томограф по контракта за социална поръчка и действителната му пазарна стойност била в размер на 379 091,10 лв..

По тази причина прокуратурата смята, че обвиненият не е положил дължимите грижи във връзка с повереното му имущество, с което нанесъл обилни вреди за сдружението.

Ако бъде приет за отговорен, той може да получи от 3 до 10 години затвор, както и ‚лишаване от право да упражнява избрана специалност или активност ".

Припомняме, болничното заведение във Враца неколкократно беше изправяна пред банкрут.

На 9 февруари 2017 година от здравното министерство не позволиха на МБАЛ " Христо Ботев " да изтегли заем, с цел да покрие най-належащите си отговорности. Това се случи на общото заседание на акционерите. Тогава отговорностите на болничното заведение бяха 12.5 млн. лв..

През декември 2017 година болничното заведение още веднъж бе пред затваряне.

На 28 февруари 2018 година трима лекари от болничното заведение бяха упрекнати в кражба за над 30 000 лв.. По-късно, на 27 април 2018 година, беше затворено детското поделение на болничното заведение.

След като проблемите на МБАЛ " Христо Ботев " доближиха до министерския съвет, здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че има метод да се помогне на болничното заведение.

На 14 май лекарите получиха заплатите си за февруари. Дни по-късно - на 17 май, проработи и реанимацията на болничното заведение.

През януари тази година пък някогашните шефове на МБАЛ " Христо Ботев " Светозар Луканов и Орлин Цветков бяха санкционирани за нарушавания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР