Повърхностно е изпълнила предписанията си фирма „Камибо“, която беше санкционирана

...
Повърхностно е изпълнила предписанията си фирма „Камибо“, която беше санкционирана
Коментари Харесай

РИОСВ удря Камибо с нова глоба заради серовъглерода в Химко

Повърхностно е изпълнила предписанията си компания „ Камибо “, която беше глобена за това, че държи рискови химикали в двора на някогашния цех „ Химко “ във Враца, научи BulNews.bg. Регионалната ревизия по околната среда и водите в града ще наложи втори акт на сдружението. До дни ще стане ясна и точната стойност на глобата, разгласи Георги Караиванов от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Днес специфична комисия е влезнала на инспекция в „ Камибо”. Въпреки че притежателят на компанията Станислав Попов и шефът Димитър Иванов са били известени, никой от тях не се е появил през днешния ден в сдружението, което наложило членовете на комисията да прекратят инспекцията. При влизането в базата обаче специалистите открили, че издадените наставления са изпълнени незадълбочено.
„ Констатирахме изпускане в по-големия басейн, където водата е бяла поради сероводорода. Трябва да се вземат съответни ограничения и в най-бърз порядък веществото да се извози от града”, безапелационен е Георги Караиванов.
За момента притежателят на „ Камибо” не е изготвил график за унищожаването на веществото. За неговото обезвреждане и изкарване от територията на „ Химко” са нужни близо 1 млн. лева, считат специалистите.
Припомняме, че на територията на някогашния торов цех се съхраняват 110 тона серовъглерод. Опасното химичното вещество е ситуирано в резервоари, потопени във водни басейни. Повече от 15 години нито се прави профилактика на оборудванията за предпазване, нито има опити серовъглеродът да бъде погубен. Химикалът е нечист с масло и към този момент не може да бъде употребен. Инспектори от районната ревизия по околна среда неведнъж са алармирали, че се усеща аромат на серовъглерод, което значи, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена инспекция обаче, те би трябвало да бъдат извадени от водните басейни. А това е извънредно рисково. При взаимоотношение на серовъглерода и въздуха може да се получи детонация, която да засегне цяла Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР