Повален е най-големият и свиреп вълк, бродещ в Балкана! Огромният

...
Повален е най-големият и свиреп вълк, бродещ в Балкана! Огромният
Коментари Харесай

Застреляха най-големия и свиреп вълк, бродещ в Стара планина!

 Повален е най-големият и яростен вълк, бродещ в Балкана! Огромният и остроумен див звяр бил лидер на кръвожадна глутница, която всявала смут измежду селата в Стара планина. Чудовището е паднало с помощта на ловната дружинка на Станчов хан край Трявна.

Дълго време вълците тормозят стопани, като атакуват домашни животни. Малко преди тарторът на групата да бъде отстрелян, има брутална офанзива над стадо с овце. Хищниците оглозгват до кости няколко животни от кошара в прилежащо село. Вълчата глутница по този начин наплашва локалните хора, че те не смеят да излизат в гората. Според тях е въпрос на време зверовете да атакуван и човек.

Изключителната слука спохожда ловеца Тодор Давидов Георгиев. Освен големия вълк лидер, той съумява да повали и една вълчица от харема на хищника. Тодор е от град Трявна и към този момент 15 години е ловджия в дружинката на село Станчов хан. Той още е разчувствуван от претърпяното. Драматичния си роман за събитията прави само пред вестник " България Днес ".

" Имам много вардения на стървилища. Ловът на хищници ми е занимание - главно лисици и чакали. Вълци доста мъчно се ловуват. Само един път бях виждал сходно животно до този миг. Вълкът е мнително животно и още преди да се заемат позициите на гоначи и вардачи, изчезва бързо от региона ", изяснява Тодор.

Той съумява да пребори митичния вълк страшилище със своята еднозарядна карабина ИЖ-18 в диаметър 7,65х54R. Това значи, че след всеки изстрел оръжието би трябвало да се презарежда.

" През нощта беше валяло дъжд и на сутринта имаше мъгла, беше влажно. Проведохме наложителния инструктаж за сигурност. По традиция аз постоянно заемам най-далечната пусия. Шансът оттова да премине дивеч е максимален. Тръгнах по калния горски път, който води към билото на Стара планина. Оттам минава известният туристически маршрут Ком - Емине. По табиет постоянно виждам за следи, с цел да преценява дали има придвижване на дивеч, дали са минали свине. Този път нямаше пресни свински дири. Оставаха ми стотина метра до билото и тогава видях първата прясна стъпка... от вълк. И то беше доста огромна следа. И преди сме виждали вълчи екскременти в региона, тъй че това не е нещо извънредно. Но в никакъв случай не сме успявали да заградим вълци, камо ли да стреляме по тях. Вълкът е ужасно интелигентно животно ", изяснява опитният ловджия.

" Следите от вълци продължиха и по моя преценка преброих най-малко 4-5 животни. Стъпките не бяха цялостни с вода от нощния дъжд, а това означаваше, че са напълно пресни. При съществуването на толкоз вълци се притеснявах, че няма да има свине в гонката, както и се оказа по-късно ", продължава с описа си Георгиев.

" Стоях към 2 часа на пусията, когато чух кучетата на гоначите. Гонеха някакво животно, само че по самия лай се познаваше, че не е прасе, а евентуално сърна. Не бях заинтригуван, тъй като по тези животни не се стреля. Стана към 11 и нещо към обяд. Гонката приключваше и трябваше да се съберем ловците на едно несъмнено място. С единия сътрудник даже се заехме да запалителен огън, тъй като времето беше студено, а трябваше и да обядваме край него. В този миг чух кучетата, които се връщаха. Започнаха да лаят настървено напълно покрай нас, на не повече от 100 метра ", заинтригуван е авджията.

Ситуацията е нетипична. Какво ли животно дебне нищо неподозиращите ловци в гъсталаците край тях?

" Чудех се какво ли са вдигнали тези кучета в случай, че преди този момент към този момент минаха един път от там. В този миг се чу изстрел от гонача, който идваше изпод. Беше видял нещо. Грабнах пушката, знаех, че не са свине. Минута по-късно от храстите изхвърча група от 5-6 вълка. Нямах време да ги преглеждам в детайли, само че единият в глутницата очевидно се открояваше. Беше голям балкански образец, мъжага. Стрелях по него, той падна на място. Останалите продължиха, а един от вълците се отдели от групата и потегли право против мен. Презаредих пушката, не изпитвах никаква нерешителност в този миг. Премина на метър от мен, обърнах се, след което го уцелих откъм гърба в бута. Оказа се вълчица. Повторих изстрела, с цел да не се мъчи. Големият вълк също още дишаше и стрелях повторно ", споделя героят, повалил най-страшния вълк в Балкана.

" Това да ти излезе глутница вълци е същинска необичайност. Никой в дружинката няма подобен спомен. Имах безспорен шанс. Вълка не сме го мерили на килограми. Аз работя като строител и знам какъв брой е една 50-килограмова торба с цимент. Този вълк едвам го подвигнах за фотографията, сигурно тежеше над 60 кг. Кожата и черепа му съм ги взел за титли ", признава Тодор.

Ловецът коментира, че по точковата система трофеят от вълка е на границата сред сребърен и златен орден. Освен това звярът изненадващо се оказал напълно млад образец, не повече от 2-3-годишен. Георгиев е уверен, че вълкът главатар е можел да стане още по-голям и свиреп.

Балкана най-малко към този момент си отдъхва. Докато не бъде образувана нова вълча глутница. Заради гъстите гори, изобилието от дивеч и едва популации регион хищниците там постоянно са господствали. Неслучайно и едно от дребните планински селца в съседство носи страховитото име Глутниците. А там са останали да живеят едвам трима души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР