Поуките от Августовския пуч в Русия точно преди 30 години

...
Поуките от Августовския пуч в Русия точно преди 30 години
Коментари Харесай

Горбачов призова руснаците да бранят демократичните принципи

Поуките от Августовския пуч в Русия тъкмо преди 30 години не престават да бъдат настоящи, а обществото и страната би трябвало да бранят демократичните правила. Такъв апел насочи създателят на съветската Перестройка Михаил Горбачов пред публицисти, оповестява Интерфакс
" Да отстояват правилата на демокрацията и правовата страна, да изключат всяка опция за узурпация на властта, за рисковани дейности - това би трябвало да е неизменима грижа за обществото и страната. Вярвам, че демократичният път за развиване на Русия е само правилният, че единствено по този път страната ни може да се развива и да взема решение всевъзможни проблеми ", съобщи той.

Горбачов напомни, че преди време, държан в изолираност в Крим, изрично е отхвърлил настояването на участниците в пуча да подпише декрет за изключително състояние в Русия. " Характеризирах дейностите им като незаконни, като случка ", уточни той.

" Авантюрата на пучистите бе обречена с помощта на твърдата позиция на президента на Съюз на съветските социалистически републики, на президента на Русия и мъжеството на хиляди московчани, мнозина публични дейци и депутати... Хората не желаеха да се върнат предходните порядки ", сподели Горбачов. По думите му в блян да се оправдаят уредниците на пуча заявявали, че задачата им е била да опазят страната, " само че последствията от случката им се оказаха пагубни ". " Те носят голям дял от отговорността за разпадането на (Съветския съюз) ", акцентира Горбачов.

Събитията от август 1991 година отслабиха позициите на руския президент и в основаните условия бе необикновено мъчно да се продължат напъните за опазване на Съюз на съветските социалистически републики, означи той. " Републиките одобриха заявления за самостоятелност. Но въпреки всичко имаше късмет да бъде непокътнат Съюзът на актуализирана основа. През декември обаче последва втори удар - Беловежкият сговор сред ръководителите на Русия, Украйна и Беларус, декларирали, че Съюз на съветските социалистически републики стопира да съществува ", сподели Горбачов.

Датата 19 август 1991 година влезе в най-новата история на Русия като Августовски пуч. Хора от висшето управление на Съюз на съветските социалистически републики, несъгласни с промените на Горбачов и плана за нов Съюзен контракт, сътвориха Държавен комитет за изключително състояние в Съюз на съветските социалистически републики с съществена цел да не се допусне ликвидирането на Съветския съюз. По заповед на комитета в Москва и столиците на съюзните републики бяха изпратени войски с бронирана техника. Президентът на Руската руска федеративна социалистическа република Борис Елцин назова дейностите на комитета опит за държавен прелом. Този опит обаче се провали заради всеобщите цивилен митинги в отбрана на законната власт, напомня ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР