Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на

...
Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на
Коментари Харесай

Министрите на външните работи на България, Хърватия, Гърция и Румъния: ЕС трябва да остане твърдо ангажиран към Западните Балкани

Потвърждаваме нашата мощна поддръжка за надеждна вероятност за присъединение на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в Европейски Съюз. Твърдо имаме вяра, че разширението на Европейски Съюз е взаимоизгоден развой, както за Европейски Съюз, по този начин и за страните от Западните Балкани, и съставлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа, оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Ето за какво сме уверени, че Европейски Съюз би трябвало да остане твърдо зает в района на Западните Балкани и че разширението би трябвало да остане във фокуса на Европейски Съюз. Вярваме също, че надеждната вероятност за участие в Европейски Съюз е от решаващо значение за развиването на демократични и проспериращи общества в страните от Западните Балкани.

За Европейски Съюз е от първостепенно значение да обезпечи цялостния прогрес на района, учреден на самостоятелните заслуги и осъществяването на прецизни, само че обективни условия.

Преди Съвет „ Общи въпроси “ този октомври ние удостоверяваме нашата мощна поддръжка за започване на договаряния за присъединение с Албания и Република Северна Македония при съблюдаване на одобрените условия, по-специално тези за добросъседските връзки, като сме уверени, че както Европейски Съюз, по този начин и сътрудниците от Западните Балкани би трябвало да осъществим нашите задължения и да подсигуряваме надеждността на политиката на разширение на Европейски Съюз. Започването на договарянията за присъединение ще даде опция на тези две страни да се съсредоточат повече върху нужните промени, до момента в който в това време Европейски Съюз ще може да следи от близко техния прогрес по осъществяването на откритите условия и критерии, в това число осъществяването на двустранни контракти, благоприятстващи добросъседството в района като Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония и Преспанското съглашение сред Гърция и Република Северна Македония. Това сигурно ще придаде подтик на промените в целия район.

Стартирането на договаряния също би било удивително доказателство за постигнатия прогрес и ще даде значим подтик на процеса на присъединение на двете страни като резултат на мощната поддръжка на актуалната Европейска комисия в процеса на разширение. Също по този начин сме уверени, че политиката на разширение ще бъде на предпочитано място в дневния ред на Европейски Съюз в границите на мандата на идната Европейска комисия, с цел да се форсира напредъка през идващите пет години и да се обезпечи ясна вероятност за бъдещето на процеса на присъединение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР