Потвърдена е допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти Депутатите приеха

...
Потвърдена е допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти Депутатите приеха
Коментари Харесай

Парламентът одобри парите на НЗОК през 2021 г.

Потвърдена е спомагателна финансова поддръжка за медицинските експерти

Депутатите одобриха дефинитивно проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година, с което потвърдиха и плануванаъа там спомагателна финансова поддръжка за медицинските експерти, съобщи БГНЕС.

От идната година хората в бели престилки ще получават допълнение към трудовите си хонорари, до момента в който има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лева на месец, за медицинските сестри и експертите по здравни грижи - 360 лева, а за санитарите - 120 лева Средствата ще се получават редом с спомагателния тласък за борещите се на първа линия с COVID-19. Увеличение към възнагражденията няма да получават само лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 000 лева месечно.

Бюджетът на НЗОК резервира здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на възнаграждение от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 година е 60:40.

Като цяло проектобюджетът на НЗОК за следващата година планува повече пари за здраве по отношение на актуалната. Парите на Касата ще бъдат в размер на над 5 милиарда лева и с 340 млн. повече от 2020 година

Разчетът планува повече пари да има и за медикаменти - 1,3 милиарда лева Средствата за лечебните заведения също се усилват - 2,37 милиарда лева са планувани, като тези, които дават сложно обслужване за пациенти с ковид, ще получават повече.

В текстовете е написано още, че отговорности за работа с пациенти с COVID-19 към този момент ще има и към изпълнителите на извънболнична здравна помощ, както и наказания при отвод от тяхното осъществяване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР