Потвърдена бе антимонополната позиция за потребителските данни Германия ограничава сериозно

...
Потвърдена бе антимонополната позиция за потребителските данни Германия ограничава сериозно
Коментари Харесай

Германски съд с ключово решение за Facebook

Потвърдена бе антимонополната позиция за потребителските данни

Германия лимитира съществено събирането на потребителски данни от Фейсбук
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералният висш съд на Германия удостовери, че Фейсбук би трябвало да се съобрази с по-ранна заповед на антимонополния орган по отношение на събирането на потребителски данни. Счита се, че това е казус, който ще повлия на решенията при сходни проблеми в бъдеще.

По-рано Федералната антимонополна организация заключи, че Фейсбук злоупотребява с господстващото си състояние на пазара, с цел да събира информация за потребителите без тяхното единодушие, напомня Ройтерс.

Според арбитър Петер Майер-Бек, няма съществено подозрение, че Фейсбук има господстващо състояние на немския пазар и че компанията нарушава изискванията, избрани от антимонополния регулатор.
още по тематиката
Това решение би могло да има по-широко отражение, защото Германия е първата страна, която преглежда превъзходството при събирането на потребителски данни като антимонополен въпрос.

Германските регулатори не са съгласни с това по какъв начин Фейсбук комбинира данни за консуматори от приложения на трети страни, в това число от нейните лични WhatsApp и Instagram услуги, и наблюдава хора в интернет, които нямат сметки във Фейсбук, употребявайки бутоните „ Харесвам ” или „ Сподели ”.

В рекомендацията, издадена през февруари 2019 година, Федералната антимонополна организация съобщи, че на Фейсбук ще бъде позволено да присвоява данни от WhatsApp или Instagram към главните сметки във Фейсбук единствено със единодушието на потребителя. За събиране на данни от външни уеб страници и приобщаването им към данните от Фейсбук също се изисква единодушие.

Компанията апелира и решението бе спряно от окръжния съд в Дюселдорф предишния юли. Настоящото решение на Федералния висш съд на Германия анулира решението на съда от по-ниска инстанция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР