Потвърден е първият грипен щам за сезона, тръгва циркулацията на

...
Потвърден е първият грипен щам за сезона, тръгва циркулацията на
Коментари Харесай

Потвърден е първият грипен щам, вирусът вече циркулира

Потвърден е първият грипен вариант за сезона, потегля циркулацията на грипа в България, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

„ Днес в 13.30 часа в Пета МБАЛ – София беше доказан първият грипен вариант за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния вариант „ Ямагата “. Доказан е при 14-годишен пациент ", посочи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания пред "Фокус ".

Той напомни, че нормално първо стартира циркулацията на грипните вируси от група В, по-късно група А се развива и взима превес. Кантарджиев предложи да не се контактува с заболели и да се употребяват влажни кърпички.

„ Хората би трябвало да мият ръцете си и да знаят, че освен пръските предават грипния вирус. Когато има опция би трябвало да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския превоз. Трябва да се яде витаминозна храна “, сподели още професорът.

„ Не би трябвало да се разчита на думите на хора, които не са експерти и поучават за разнообразни други възможности. Лечението на грипните вируси се прави единствено с два лекарствени артикули. Те са по лекарско наставление, хубаво е фамилиите, които могат да си разрешават – те са 30 лева, да закупят тези медикаменти, да приказват с лекарите си и да ги имат в запас. Ако заболеят от грип, лекарството би трябвало да се вземе в първите 36 часа, тъй като по-късно успеваемостта му внезапно понижава “, добави той, без да посочва имената на медикаментите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР