Потушаването на мирните протести от страна на иранския режим през

...
Потушаването на мирните протести от страна на иранския режим през
Коментари Харесай

The Hill: И да не ви харесва, Байдън трябва да се анагжира с Иран, за да избегне ядрена криза

Потушаването на мирните митинги от страна на иранския режим през последните месеци провокира нови апели към администрацията на Байдън да се отдръпна дипломатически от Техеран. Критиците настояват, че Вашингтон освен би трябвало да приключи договарянията за нуклеарната договорка с Иран, които към този момент са в застой, само че също по този начин би трябвало да приключи всички настоящи диалози по отношение на разпространяването на нуклеарни оръжия, написа за The Hill Томас М. Кънтримен, председател на Асоциацията за надзор на въоръженията и асистент държавен секретар по интернационалната сигурност и неразпространението от 2011 година до 2017 година

Но това изцяло неправилно пояснява пейзажа на опасността: в случай че Иран и Западът останат заключени в цикъл на ескалация, Иран ще бъде по-опасен както за мирните протестиращи вкъщи, по този начин и за Съединените щати и техните съдружници в чужбина. Вместо това администрацията на Байдън, нашите европейски сътрудници и Иран би трябвало да подхващат незабавни дейности за стабилизиране на актуалната рецесия и деескалация на напрежението.

Отговорът на Иран на митингите, военната поддръжка за войната на Русия в Украйна и непримиримостта към следствието на Международната организация за атомна сила (МААЕ) го доведоха до позиция на по-голяма изолираност, в сравнение с когато и да било преди Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), подписан през 2015 година Само предходната седмица отчетите демонстрират, че МААЕ е разкрила в Иран уран, обогатен до 84 % - най-високото записано равнище досега.

Междувременно неотдавнашното изказване на американския дипломат в Израел, че администрацията ще поддържа всяко деяние, което Израел предприеме против Иран, беше - меко казано дипломатично - тъпо. Даването на зелена светлина на Израел да предприеме по-явни военни дейности против Иран няма да има стремежи резултат; сходно деяние неизбежно би въвлекло американските сили в нов близкоизточен спор и би подтикнало, а не възпирало оръжейните упоритости на Иран.

Взети дружно, рискът от съществени неправилни калкулации, водещи до въоръжен спор, е по-висок от всеки път, защото държавното управление на Ебраим Раиси може да счита конкуренцията за атомна бомбата за единствения безвреден път към самозапазване.

Видяхме от първа ръка какво се случва, когато властнически страни, загрижени за стабилността на режима, разчитат на нуклеарно дрънчене, с цел да поддържат надзор вкъщи. Северна Корея следва тази игра от години, употребявайки нуклеарно изнудване като щит за вътрешни репресии. Режим в жанр Северна Корея в Близкия изток не е добра концепция за никого като мечтан резултат от актуалното опълчване.

За страдание, държанието на Техеран през последните месеци съвсем подсигурява, че задънената улица в договарянията по JCPOA няма да бъде прекратена скоро. JCPOA или променена версия, остава единственият изпълним метод да се подсигурява, че Иран няма да създаде нуклеарни оръжия и Вашингтон към момента би трябвало да се стреми към всеобхватно съглашение в дълготраен проект. Но непосредственият приоритет би трябвало да бъде използването на значими защитни ограничения за попречване на риска от пагубна военна борба. Възможно е при липса на сходно деяние Иран да гледа на бързото създаване на нуклеарни оръжия като на единственото средство за опазване на своя режим и територия.

Нестабилността на тази обстановка постанова администрацията на Байдън да удвои напъните си да се ангажира с Техеран, с цел да предотврати сходен сюжет. Колкото и неприятно да наподобява това, поради продължаващите злоупотреби от страна на Иран вкъщи и поддръжката му за ужасяващата акция на Русия в Украйна, е неотложно за президент, който даде обещание да употребява дипломацията като " инструмент от първа инстанция ". За благополучие, доста принадлежности остават разполагаем на администрацията на Байдън за попречване на рецесия.

На първо място, Вашингтон би трябвало да обърне внимание на обстоятелството, че запасите на Иран от високообогатен уран се усилват с всеки минал ден, до момента в който интернационалните инспектори имат стеснен достъп. Администрацията на Байдън би трябвало да се концентрира върху реципрочни ограничения за деескалация, с цел да обезпечи по-навременно разкриване на всеки опит за " експлоадиране " или произвеждане на задоволително оръжеен материал за бомба. И би трябвало да се стреми към механизми за наблюдаване, които дават по-голяма убеденост, че Иран не отклонява материали от нуклеарни уреди, които сега не са инспектирани.

Разрешаването на МААЕ да инспектира тези уреди ще разреши на организацията да стартира да възвръща записите на нуклеарните действия на Иран и списък на избрани материали. Това също би спечелило нужното време за протичане на дипломатическия развой, облекчавайки натиска от твърдолинейните последователи в Техеран, които имат намерение да изпратят обръщение и от районните съперници - най-много новото твърдолинейно държавно управление на Нетаняху в Израел - които са за ястребово излизане от задънената улица.

В подмяна Вашингтон би трябвало да предложи минимално, лимитирано облекчение на глобите при изискване, че не престават да се съблюдават условията отсега нататък. Подобен ход, в идеалния случай фокусиран върху филантропичния бранш, не би обезпечил дефинитивно унищожаване на всички наказания, нито би възнаградил държанието на Техеран през последните месеци. Но това ще послужи като евтина първична вноска за нуклеарна непоклатимост в близко бъдеще. И това би посочило, че Съединените щати са съществени в работата за смислени, добросъвестни ограничения, ориентирани към понижаване на напрежението.

По време на късия си живот, JCPOA се оказа дейно, проверимо съглашение. Възстановяването му ще има обилни изгоди за неразпространение. Но подобен път към този момент е неосъществим. Зловещите действия на Иран в района и в Украйна, реакцията му на мирни митинги и неналичието на бистрота сочат към режим, който се счита за привършен от положителни благоприятни условия. Ако държавното управление на Райси схване по-нататъшна провокация без тактика за излизане на масата, какво - при липса на нов, нескончаем дипломатически напън - ще го спре да бърза за атомна бомба като последна инстанция?

Прякото или непряко ангажиране с Иран не е въпрос на доверие в режима; това е да имаш политическата храброст да използваш дипломация, с цел да предотвратиш двойния смут на иранския нуклеарен боеприпас и нова война в Близкия изток. Възможно е да бъдем солидарни с иранското протестно придвижване, като в същото време настояваме за възобновена дипломатическа атака за ново ангажиране на Техеран.

Президентът Байдън сподели, че е извънредно значимо за неговата администрация да може " да върви и дъвче дъвка по едно и също време " по въпроси, свързани с политиката. Всъщност това би трябвало да е първата му задача: балансиране на взаимно съвместимите императиви за поддръжка на продемократичното придвижване, като в същото време се предотврати вероятността нуклеарната стратегия на Иран да се трансформира в по-широк районен спор, който никой не желае.
 Съединени американски щати пресмятат: За 12 дни Иран може да създаде материал за атомна бомба
Съединени американски щати пресмятат: За 12 дни Иран може да създаде материал за атомна бомба

Значително по-кратка прогноза от предстоящата една година, до момента в който бе в действие нуклеарната сделка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР