Потресаващата си лична история разказа тези дни във ВТУ Св.

...
Потресаващата си лична история разказа тези дни във ВТУ Св.
Коментари Харесай

Потресаващо! Наша проститутка спечелила 2 млн евро за...

Потресаващата си персонална история описа тези дни във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий " българка, станала жертва на трафик на хора. Вузът беше хазаин на конференцията „ С теб съм! Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем “, написа в. " Борба ".

Стотици възпитаници, студенти, преподаватели, шефове на институции и учебни заведения в остарялата столица изслушаха описа за ориста на младата българка и от нея, и от проверяващия служител на реда Ян Смит, който призна, че казусът на българката Олга е неповторим за холандските управляващи.

„ Осем години живях в затвор от боязън и насила. Не бях човек, а предмет. Използваха ме и клиентите, и сводникът ми. Продължавам да се запитвам по какъв начин изобщо съумях да мина през това, да го преживея и да оцелея. И до през днешния ден не мога да обясня на някои хора за какво не съм направила нищо през всичките тези осем години, за какво не съм избягала “, споделя избавената жена, която е избрала да се показва с името Олга.

Тя била студентка, когато през 2000 година се озовала в Холандия и в лапите на сводник, който още в първите часове я пребил грубо, с цел да я подчини душевен. Трябвало всеки ден да бъде с 30 клиенти, с цел да покрие дневната норма от 1000 евро, които сводникът й претендирал от нея.

„ За първи път описах на моите родители какво в действителност ми се случва през 2009 година, когато полицията в Холандия стартира следствието. Дотогава телефонните ми диалози с тях постоянно бяха режисирани и аз им съобщавах за себе си единствено това, което ми беше подредено да кажа. Когато признах къде съм и какво съм принудена да върша, те не можаха да повярват “, изяснява Олга. И признава, че 10 година по-късно тя към момента не знае по какъв начин да се оправи със свободата си и признава: „ Преживях меланхолия, мисълта за самоубийство, завоювах делото, само че още не съм съумяла да стартира живота си изначало. Имах толкоз доста фантазии. За една огромна фантазия към този момент е прекомерно късно – да стана майка. Изгубих 10 години от живота си. Тялото още ми предизвиква толкоз болежка, че едвам самата аз съумявам да го докосна. А дали ще позволи до себе си и до него различен мъж… не зная “.

„ В Грьонинген, където аз пребивавам, проституцията е отчасти легална. Общината е тази, която дава разрешителните за отваряне на витрини и клубове и в моя град има 100 витрини и 10 клуба. Там работят сред 200 и 300 девойки, от които сред 50 и 70% са от България. Ние следим всички тези девойки, само че за жалост, трафикът на хора е мъчно закононарушение за нас, проверяващите, тъй като е обвързвано с морала. Момичетата са изплашени и нормално споделят, че вършат това непринудено и с готовност “, споделя и проверяващият служител на реда Ян Смит.

Пред многочислената публика той показа, че за първи път са забелязали Олга през 2000 година в една от тези прословути витрини. „ Беше постоянно усмихната, до момента в който я наблюдавахме. Чак осем години по-късно ние получихме сигнал, че може би тя е жертва на трафика на хора, споделиха ни и името на сводника й. Срещнахме се с нея и тя, за благополучие, призна, че информацията, която имаме, е точна. Така през декември 2008 година стартира и за нея, и за нас всичко. Трябваха ни 11 дни и двама служители на реда, с цел да запишем описа ѝ на хартия “, признава Ян Смит и добавя, че и той, и сътрудниците му останали потресени от признанието й за претърпените 100 изнасилвания.

Само месец по-късно той и сътрудниците му се свързали с прокурор в София, с цел да бъде направено следствие и тук. Българските служители на реда бързо събрали и върнали информацията за цялото имущество, което сводникът на Олга е натрупал и има в България. Всички парцели били запорирани. В Холандия сводникът бил наказан на 4 години затвор на всичките три инстанции. Олга спечелила гражданското дело и получила компенсацията, което съдът й определил. След като излежал годините там, мъжът бил върнат в България, където получил 4,5 година за пране на пари. Имуществото му и тук било иззето.

„ Случаят на Олга е неповторим за нас, освен тъй като се срещнахме с едно интелигентно момиче, а и поради двата милиона евро, които сводникът й беше спечелил от нея, а това е голяма сума. Показанията й постоянно бяха поредни и ние доста бързо успяхме да потвърдим всичко “, споделя още холандският проверяващ служител на реда.

Конференцията във ВТУ беше инициирана от ръководителя на комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов, който е и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Той дойде в остарялата столица дружно с евродепутата Ева Майдел и Антоанета Василева, която работи за предварителна защита на трафика на хора. Кметът на Велико Търново Даниел Панов, регионалният шеф проф. Любомира Попова, ръководителят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов бяха измежду участниците в конференцията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР