Потребността да се издигат качествени хора извън непосредствената сфера на

...
Потребността да се издигат качествени хора извън непосредствената сфера на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Политическата класа е сериозно изхабена, нужна е свежа кръв и качествени хора като проф. Габровски

" Потребността да се издигат качествени хора отвън непосредствената сфера на политиката е подбудена от това, че българската политическа класа е съществено изхабена. На процедура е доста мъчно да предлагаш един одобрен политик за каквато и да е позиция и да можеш да прокараш кандидатурата му сполучливо. Поради това следим от началото на 20-и век потребността от " свежа кръв ". Номинирането на хора отвън политиката приказва за това, че въпреки всичко е доста мъчно да влезеш в нея и да се съхраниш като качества, авторитет и като човешки престиж в очите на съгражданите си ". Това съобщи пред Нова нюз политологът доцент Огнян Минчев във връзка кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър председател с мандата на ГЕРБ-СДС. 

" Нека да хвърлим взор кои са министър-председателите през последните десетилетия и от къде са пристигнали. Симеон Сакскобургготски не беше " цар в оставка " преди този момент, Станишев беше дописник на вестник " Дума ", а Кирил Петков беше протеже на Румен Радев. Неговите протежета бяха с опит в дребни бизнеси. Проф. Габровски е не просто водещ български неврохирург, а е от тези здравни мениджъри, които съумяха в изискванията на пандемията с на щаба отпред с проф. Мутафчийски да ръководят всички комплицирани процеси, свързани с ковид в синхрон с полуфункциониращите държавни институции. Неговият административен опит е много по-голям от този на всички министър председатели през 21-ви век ", сподели още доцент Минчев. 

" Предполагам, че проф. Габровски психически е добре квалифициран за предлагането, което е получил за позицията на министър-председател. Това е допустимо най-хубавата личностна кандидатура. В България са доста малко хората като проф. Габровски, които биха могли да вненсат персонален престиж на тази позиция. Той е претендент на ГЕРБ - партия, която се стреми да се релегитимира и още веднъж да се откри в политическия развой, откакто през последните 2 години попада под ударите на митинга и на придвижването за смяна. Проф. Габровски ще има извънредно сложна задача, тъй като се натоварва с тежко политическо завещание. Създаването на държавно управление в поляризираната обстановка прави тази опция извънредно сложна и малко евентуална. Аз също бих направил прилика с проф. Анастас Герджиков, тъй като на процедура през ноември предходната година избрахме за повторно Румен Радев, а не проф. Герджиков, който е извънредно грамотен човек и посредством своите знания можеше доста да помогне за публичното и политическото помиряване в България. Вместо това, избрахме " индивида с юмрука ", каквото и да значи това, което значително обуславя политическата рецесия, в която се намираме сега. По същия метод считам, че в случай че проф. Габровски успее да сътвори държавно управление, ще направи вероятни предпоставките за превъзмогването на политическата рецесия или най-малко за отчасти примирие на страните ", добави политологът. 

" Партиите изпитват смесени усеща. В създалата се обстановка, от една страна не желаят да поемат отговорността за ръководство. Това ще значи нагърбване с решаването на повече рецесии, които сега са свръх настоящи за обществото. От друга - съществува рискът за това, какви ще бъдат конфигурацията, резултатите и дневният ред след избори през март 2023 година България би следвало да получи 50 милиарда лева от европейски фондове. Партиите, които ще получат властта, ще имат достъп до тези средства, което е много съблазняващо. Т.е., обединенията са разграничени в своята оценка дали би трябвало, или не в държавно управление. За страдание, партиите на смяната от последните години играят една игра с нулев резултат и са на позицията " всичко или нищо ". Тъй като не получават " всичко ", са склонни на избори напролет, само че е евентуално още веднъж да стигнем до още по-задълбочаваща се рецесия. Това е радикална позиция, която ще е в техен ущърб, както и в ущърб на възможностите за превъзмогване на политическата рецесия ", сподели още Огнян Минчев.   
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР