Потреблението ще тръгне, пъво трябва да изчистим вируса. България трябва

...
Потреблението ще тръгне, пъво трябва да изчистим вируса. България трябва
Коментари Харесай

Оптимизъм от Караниколов: България очаква голям инвеститор след кризата

Потреблението ще тръгне, пъво би трябвало да почистим вируса. България би трябвало да търси във всяко зло, положителното. В този случай, тъй като в този момент Европейски Съюз ще излее милиарди в европейските компании. Става логически въпросът " Колко от тези компании, ще обезпечат работа в Европа, а не отвън нея? " В рецесията доста компании схванаха, че отдалечените връзки при доставките в огромно произвеждане, не са добра инвестиция. България може да завоюва в това отношение. Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов.
От думите му стана ясно, че тъкмо преди рецесията страната е била в шорт листата на огромен вложител, производител на електрически детайли. " Въпреки тежката обстановка у нас ще сертифицираме план за 120 милиона. Затова е значимо да запазим стопанската система в кондиция, България е атрактивна с консервативната си стопанска система и положителни финансови индикатори досега. ", разяснява министърът и добави: " Да не забравяме, че и Volkswagen към момента не е взел решеине. "
Само за 10 дни записаните безработни у нас са с 20 000 повече
Безспорно има към този момент съкращения у нас, само че и хора без работа от чужбина се завръщат. Влязохме с рекордните 4% в рецесията, чакаме да излезем в края на годината с 6% безработица. Което е приблизително равнище за Европа. Очакваме да излезем в кондиия – имаме шансове, сподели още той.
В същото време той напомни, че с поисканата актуализация на бюджета, финансовият министър реагира на най-страшните прогнози за България и ще продължи да държи параметрите на фискалната рамка консервативни.
Дефицит от 2,9% от Брутният вътрешен продукт предлага държавното управление в обновения бюджет
" В момента обстановката е радикално друга от всички рецесии, които познаваме. В момента имаме хипотези, при които цели предприятия затварят и промишлености затварят. Това въздейства на цялата верига произвеждане. Сега щом се постанова този дълг, съм сигурен, че министърът на финансите, който извънредно консертвативно държи бюджета, е решил. ", сподели още министърът на стопанската система.
Очакваше се в края на годината при започване на другата да има криза в Европа. България от ден на ден се доближава до нея, сега не е в криза. Ние сме част от това, което се случва у нас, разяснява Караниколов.
" Не всеки бизнес, който сега има закъснение или закъснение е в тежест на страната, а по-скоро проблемите в контрагентите по света въздействат. Междуфирмената задлъжнялост се стартира да я има и се усилва. ", сподели още той.
Всички страни предвиждат разноските да са повече от приходите. Те са главно за здраве, обществена сфера и бизнес. И даже и в този момент в бюджета има очакван заем от 2,2 милиарда лева заем е очакван в бюджета, ние просто усилваме сумата до 10 милиарда лева МВФ скоро ни сподели, че над 80 страни към този момент са поискали икономическа помощ, сподели още министърът.
Съединени американски щати, Германия – вижте по какъв начин и те ще дават милиарди за бизнеса, само че и те ще го дават на заем. Това е международна процедура, изясни той.
Схемата 60 на 40 - дефинитивни ограничения
Емил Караниколов призна, че от схемата 60 на 40 ще се възползват главно огромните компании: " Няма по какъв начин с една мярка да обхванеш целият обществни живот. Вероятно тя ще е за по-големи компании, или такива с по-големи облаги. Тя най-вероятно няма да работи за по-малките компании ", сподели той.
Горанов: Ако има повече от 3 месеца зараза, положителни времена може да чакаме чак в края на 2021
" В момента в огромните стопански системи производставта са спрели. Китай отвори и към този момент съвсем 80% е възстановил производството си. Колкото по-бързо отворим и ние – по бързо ще се възстановим след това. В моеметна даже и да нямаме заболели от ковид, стопанската система ни щеше да спре. Колкото повече компании са в кондиция, толкоз по-бързо ще тъгнем след това. ", сподели икономическият министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР