Потреблението на цигари в България, непредназначени за местния пазар, е

...
Потреблението на цигари в България, непредназначени за местния пазар, е
Коментари Харесай

Потреблението на незаконни цигари падна до рекордно ниско ниво

Потреблението на цигари в България, непредназначени за локалния пазар, е на рекордно ниски равнища, демонстрира изследване на AC Nielsen, извършено по поръчка на тютюневите компании BAT, BT, IGT, JTI и PMI, показано през днешния ден.

През четвъртото тримесечие на 2018 година изследването демонстрира, че едвам 4,4 % от изпушените в България кутии са непредназначени за родния пазар. Това е намаляване с 0,9 прочие п. по отношение на предходното тримесечие и 2,2 % по отношение на същия интервал на предходната година. Според показаните данни, най-високо е било то през второто тримесечие на 2010 година - цели 34,5 %.

В кои градове се пушат най-вече незаконни цигари?

Сливенград води ранглиста по най-вече изпушени цигари, които са не били предопределени за България - 29 %. Следват Хасково (12%), Плевен (10,7%), Перник (9,3%), Благоевград (8%) и Велико Търново (7,3%).

Най-нисък дял от общо 20-те града, включени в проучването, се регистрира в Добрич (1,3%), Габрово (1,3%), Асеновград (2%), Сливен и Бургас (2,7%). В столицата равнището е малко под междинното за страната - 3,7%.

Къде е България на европейската карта?

Спрямо останалите 17 страни от Европейския съюз, в които се организира сходно проучване, България записва най-ниски равнища. През четвъртото тримесечие максимален дял непредназначени за локалния пазар цигари се пушат във Франция (28%), Латвия и Литва (20%), Словения (19%) и Германия (17%). Между 5 и 10% са те в Италия, Хърватия, Люксембург, Испания, Чехия и Кипър.

Кои са най-разпространените марки?

Най-голям дял измежду цигарите, непредназначени за локалния пазар, има марката Karelia (9,8%), следвана от Marlboro (6,6%) и President (5,8%). При фирмите " води " PMI с 19,6% дял, следвана от Karelia Tobacoo (12,5%), BAT (8,2%) и създадените от " Булгартабак " марки на BAT - 7,2%.

По време на представянето, на което участваха и министър председателят Бойко Борисов, министрите на финансите и вътрешните работи Владислав Горанов и Младен Маринов, основният прокурор Сотир Цацаров и Георги Костов, шеф на организация " Митници ", бе посочено, че през 2018 година приходите в бюджета от акцизи от тютюневи произведения са 2,536 милиарда лв., при 2,368 милиарда лева през миналата година и 2,304 милиарда лева през 2016 година.

Според настрана изследване има 250 000 българи, които са подготвени да стартират да пушат незаконни цигари. В тази връзка бе отправено предизвестие към държавното управление да не подхваща внезапно увеличение на акцизите и да разяснява бъдещите законови промени с фирмите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР