Потреблението на електроенергия в новогодишната нощ е било слабо заради

...
Потреблението на електроенергия в новогодишната нощ е било слабо заради
Коментари Харесай

Какво беше потреблението на ток по празниците?

Потреблението на електрическа енергия в новогодишната нощ е било едва поради нетипично високите температури в страната - оповестиха от Електроенергийния регулатор.

В контролната зала на централното диспечерско ръководство на ЕСО 24 часа на денонощие диспечерите наблюдават електроенергийната система да бъде уравновесена от производителите " АЕЦ Козлодуй ", ТЕЦ-овете, фотоволтаичните централи, ВЕЦ-овете през 15 000 км електропроводи - 110, 220 и 400 киловолта до крайните консуматори - семействата, компаниите, държавните и общинските потребители.

А другояче историческият най-малко на ползване на електрическа енергия през годините е регистриран през 2014 година поради рекордно високите тогава температури. Той е замерен в 19 часа и е бил някъде към 7100 мегавата

Изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев изяснява какво е било употребявано в новогодишната нощ.
Ангелин Цачев, изп. дир. на ЕСО: Най-високото ползване през новогодишната нощ е в 19 ч. 6314 мегавата. Минимумът в системата беше в 6 ч. сутринта на първи - 3774 мегавата. Разбираемо от положителните метеорологични условия, които бяха през тази година, нямаме връх в потреблението спрямо 2012 година, когато потреблението е било 7200 мегаватчаса в новогодишната вечер.
И макар топлото извънредно за сезона време въпреки всичко синоптиците вещаят, че зимата по този начин или другояче ще пристигна в тези географски ширини, тъй че би трябвало да се готвим и за рисково ниски температури, което от своя страна ще увеличи потреблението на ток.

От ЕСО са подготвени с договорите за леден запас с ТЕЦ-овете, които ще обезпечат спомагателни мощности, когато стартираме да използваме повече ток. Това са ТЕЦ-овете Варна, Бобовдол, Русе, " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " и " Топлоелектрическа централа Марица 3 ". Освен това са подписани и контракти за интернационална енергийна помощ, в случай че България се нуждае от такава със прилежащите на страната ни страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР