Потреблението е една от най-важните сили, движещи икономическия растеж. Епидемията

...
Потреблението е една от най-важните сили, движещи икономическия растеж. Епидемията
Коментари Харесай

Двете индустрии, понесли първият и най-голям удар от коронакризата

Потреблението е една от най-важните сили, движещи икономическия напредък. Епидемията от ковид съумя фрапантно да засегне този значим фактор, само че и освен това - да промени методът, по който хората избират по какъв начин и къде да харчат средствата си.

От онлайн платформата Visual Capitalist, базирайки се на данни на анализаторската форма McKinsey, демонстрират в своя нова инфографика по какъв начин навиците на потребителите са се изменили през последните няколко месеца и вследствие на това кои са най-засегнатите от това промишлености.

И до момента в който някои от тях са в добра позиция, с цел да се оправят с пристигналата рецесия, то за други ще бъде мъчно да оцелеят.

Логично в несигурна обстановка, в каквато се намираме сега, държанието на потребителите е по-непредвидимо и то бързо се трансформира. Това, което е ясно, е, че те лимитират доста потреблението на артикули и услуги, които не са от първа нужда.

Като цяло в международен мащаб потребителите не престават да харчат, в някои случаи повече, в сравнение с преди рецесията. Основно те насочват по-значителен дял от бюджета си към закупуването на хранителни артикули и други артикули за дома.

Заради това, че хората са принудени да стоят непрекъснато вкъщи, те вършат и по-големи разноски за занимания със фамилията си. Това в най-голяма степен важи за Южна Корея, където обичайно гейминг културата е на респект.

Все отново Китай дава позитивни сигнали след завръщането си към естествен живот. След разхлабване на ограниченията там търсенето на доста от засегнатите преди този момент категории артикули, като горива, услуги и артикули за домашни любимци или уелнес услуги, стартира да се възвръща.

И въпреки всичко кои са промишленостите, които са най-засегнати от отдръпването на потребителите?

Масовата изолираност и строгите ограничения за пътуванията към този момент имат сериозен отрицателен резултат върху туризма и превоза. В частност може да се каже, че в Съединени американски щати този бранш се чака да регистрира спад от приблизително 81% за месеците април и май. За цялата 2020 година загубите може да доближат 519 милиарда $, което от своя страна да докара до доста стесняване в размер на 1,2 трилиона $ за цялата стопанска система.

От Oxford Economies в международен мащаб секторът е записал спад от съвсем 50% през март, а през април и май упованията са за такива в границите на 85 и 75 на 100. Според данни на Световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC) 50 милиона работни места в туристическата промишленост са в риск, като от тях 30 милиона са единствено тези в Азия.

Проблемите за бранша ще имат осезателен резултат и върху международната стопанска система, защото той способства за към 10,4% от световния БВП.

Модната промишленост демонстрира сходни притеснителни сигнали на закъснение, като потреблението там в Китай е с 40-50% по-ниско от предпризисните равнища. Магазините на фирмите в бранша остават затворени, само че онлайн продажбите също са наранени. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР