Потребителят вече е много по-осъзнат, казва Мартин Лечев от MMDГледайки

...
Потребителят вече е много по-осъзнат, казва Мартин Лечев от MMDГледайки
Коментари Харесай

Българският ИТ пазар ще върви само напред

Потребителят към този момент е доста по-осъзнат, споделя Мартин Лечев от MMD

„ Гледайки трендовете в света и Европа, нямаме алтернатива да се върнем обратно. Ще вървим единствено напред ”, показа Мартин Лечев, представител за България, Македония и Албания на MMD (снимка: Well Done)

За ИТ пазара в България – и в частност мониторния – предстоят положителни времена. „ Оптимист съм, тъй като считам, че нашият пазар се разви от едно базово равнище и се га минава на стадий, в който потребителят е доста по-осъзнат ”, споделя Мартин Лечев, представител за България, Македония и Албания на MMD – компания, известна с мониторите Philips и AOC .

На среща с сътрудници и медии в Банско MMD означи 10-годишния си празник като част от най-големия производител на монитори в света TPV и разкри софтуерни трендове и данни за пазара – оценен на 119 млн. броя годишно в света, до момента в който продажбите у нас са в диапазона 115-120 хиляди.

„ Потребителят стартира да купува неща, които му трябват, неща, които му оказват помощ да си прави работата по-добре или да прекарва свободното си време по-пълноценно. Мисля си, че ни чакат много положителни времена ”, показа Мартин Лечев в изявление за TechNews.bg.

Г-н Лечев, изнесохте данни, че пазарът на монитори в България е към 115-120 хиляди бройки годишно. Какви са дяловете на Philips и AOC?

Първо желая да уточня, че тази цифра – 120 000 – идва от изследователската компания Context, която мери пазара в цяла Европа въз основата на данни за продажбите и вноса във всяка страна от самите вендори. През предходната година [2018] нашите две марки имат общо към 20% пазарен дял – 12% за AOC и 8% за Philips. Тази година чакам да реализираме съвсем 25% дял за двата марката.

С какви темпове нараства пазарът?

Пазарът ни означи слаб растеж през предходната година – с към 5%, както е в цяла Европа. Но една огромна договорка може да го отклони от естествения му ход. Тази година, да вземем за пример, има питане за 16 000 броя монитори в държавната администрация, които за пазар като нашия, биха довели до сериозен растеж.

Хубавата вест е, че междинната цена на мониторите се повишава. Докато пазарът ни има растеж от 5% в бройки, като сума растежът е към 10%. Това е добре за бизнеса, тъй като значи по-големи доходи.

Българският пазар на монитори е една хилядна от международния, само че да се работи на него несъмнено е не по-малко предизвикателство, в сравнение с огромните пазари?

Разбирам, че всеки желае да пораства и да работи на по-голям пазар. Но за мен е значимо, че TPV в действителност обръща внимание на дребна България. Дори пазарите в Македония, Албания и Косово съставляват интерес за тях.

Фактът, че компания като TPV, която създава съвсем всеки трети екран в света, има представител тук, демонстрира, че за компанията-майка е значимо да поддържа забележителен дял даже на пазар, който е 1/1000 от международния. Нашата компания пораства, и то на доста огромни пазари, което ми дава успокоение за българския пазар.

Всъщност, какви е връзката сред Philips , TPV и MMD.

Съгласно лицензно съглашение с Philips, TPV има право да създава тв приемници, професионални екрани и монитори с холандската марка. MMD е юридическото лице в Европа, което се употребява за продажби и маркетиране на артикули, брандирани с марката Philips, а към този момент и с AOC, която е лична марка на TPV.

Освен като лицензодател Philips ангажирана ли е по различен метод?

Philips играе значима роля в поддържане на качеството. Тя участва с акционери в TPV и съблюдава продуктите, които са създадени от TPV с марка Philips, да бъдат с качество над междинното или по-високо.

Ние предлагаме монитори Philips, създадени от TPV, само че на пазара има също здравна техника, осветителни тела и много огромна гама домашен електроуреди с марка Philips, които държат приблизително или по-високо равнище на качество. Тяхното условие е ние да не произвеждаме евтини, невисок клас монитори, защото Philips не е марка за нискокачествени артикули.

Има хора от Philips в нашия офис, моите сътрудници постоянно се срещат с представители на Philips. Всички артикули с марката Philips, които се създават от TPV, участват в световния уебсайт Philips.com. А това ясно обръщение към крайния клиент – Philips продължава да стои зад качеството на тези артикули.

Как сте организирали бизнеса си в България?

Ние работим единствено през дистрибутори, не продаваме непосредствено на крайни клиенти, нито на ритейл търговци или по-малки дилъри. Имаме три дистрибутора – Солитрон, ТехВижън и Поликомп – и мисля, че работим сполучливо с тях.

Аз съм сътрудник на компанията MMD, респ. на TPV, имам контракт с тях и съм на процедура представител на марката. Моите функционалности са по-скоро в това да ги свържа с клиентите, да подпишем контракт за годишни доставки, да изберем гама, да ценообразуваме и надлежно да оказа помощ за всичко – импорт, логистика и сервиз да се случат на територията на България.

Звучите оптимистично. Какво подхранва ентусиазма ви по отношение на българския пазар?

Аз съм оптимист, тъй като виждам, че нашият пазар, който беше много базов, се разви и в този момент минава на стадий, когато потребителят е доста по-осъзнат. Потребителят стартира да купува неща, които му трябват, неща, които му оказват помощ да си прави работата по-добре или да прекарва свободното си време по-пълноценно.

Смятам, че когато един клиент мине тази първа стъпка, втората стъпка е да направи още по-разумна покупка. Виждам по какъв начин все по-често клиентите търсят не просто екран, а съответни характерности – неща, които съответстват в задоволително огромна степен с това, за което те вършат съответната покупка.

Оптимист съм, защото промишлеността се развива и предлагаме все по-добри артикули. Пазарът пораства, тъй като продуктите минават в една по-различна повърхност – с по-висока резолюция, повече входове, Type-C интерфейсът става стандарт. Очакваме до 2-3 години Type-C да стане толкоз всеобщ, колкото са USB 2.0 и USB 3.0, и освен в мониторите, само че и в мобилните телефони, компютрите и таблетите.
още по тематиката
Виждам огромни вероятности в развиването на такива комфортни решения и считам, че нашият пазар, който беше на дъното, оттук насетне има опция единствено да пораства. Гледайки трендовете в света и Европа, нямаме алтернатива да се върнем обратно. Ще вървим единствено напред.

Геймингът също ми дава положителни упования, тъй като България е доста ангажирана в това направление. Посетих няколко изложби в Гърция и Румъния и желая да похваля българските геймъри, които са на доста високо равнище. Нашите тимове заемат челни места в гейминг класациите.

Мисля си, че ни чакат много положителни времена. Да се надяваме единствено да сме здрави!
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР