Потребителското кредитиране започва да се връща към нормалните си обеми,

...
Потребителското кредитиране започва да се връща към нормалните си обеми,
Коментари Харесай

Потребителското кредитиране в България започна да се възстановява след като беше орязано наполовина

Потребителското кредитиране стартира да се връща към естествените си размери, откакто беше мощно лимитирано по време на първите три месеца от пандемията от ковид, демонстрират данните на Българската национална банка.

Одобряването на банкови заеми за ползване се намали с 16% през март месец, когато беше оповестено изключителното състояние и близо 20 000 души изгубиха работата си. Това обаче беше нищо в съпоставяне със идващите два месеца. Данните сочат, че през април и май новоотпуснатите потребителски заеми са се свили на половина - надлежно с 57% и 46%  в съпоставяне със същия месец на предходната година.

През юни понижението към този момент е единствено 5%.

Така за първото полугодие банките са отпуснали общо 2,4 милиарда лева, което е с близо 500 млн. лева по-малко спрямо първото полугодие на 2019 година Така към края на полугодието потребителското кредитиране у нас възлиза на 11,6 милиарда лева, което е растеж от 7% на годишна база.  

Съответно вижда се и прочут растеж на неприятните заеми. В началото на година тяхното равнище е към 8%, до момента в който по време на изключителното състояние стартира да се усилва до 9,1%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР