Потребителското доверие и бизнес климата в САЩ (Източник: Bloomberg) Увеличаване

...
Потребителското доверие и бизнес климата в САЩ (Източник: Bloomberg) Увеличаване
Коментари Харесай

Празнични или негативни прогнози за борсите?

Потребителското доверие и бизнес климата в Съединени американски щати (Източник: Bloomberg)

Увеличаване

Потребителското доверие и бизнес климата в Съединени американски щати (Източник: Bloomberg)

Преглед на оригинала Смаляване

Движение на американския показател S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

Увеличаване

Движение на американския показател S&P 500 (Източник: ELANA Global Trader)

Преглед на оригинала Смаляване
Икономиката е въпрос на доверие – за бизнеса доверието се показва в упованията, че има напредък на продажбите и възвръщаемост на вложенията, а за потребителите, че приходите и стандарта им на живот ще се усилват. Двете групи зависят една от друга, тъй като фирмите дават работа на хората, които след това използват стоките и услугите им. Но в този момент има съществено разминаване в упованията им. Потребителското доверие в Съединени американски щати е доста високо, до момента в който оценките на бизнеса демонстрират отрицателни упования и прогнози за доста браншове. В промишлеността даже се виждат първите признаци на криза, освен в Европа и Азия, само че и в Съединени американски щати.

Разминаването сред потребителите и фирмите е всекидневно за интервал преди световна икономическа криза. Това събитие се наблюдаваше през 2005 - 2007 година и се дължеше на забавянето във времето при прехвърлянето на проблемите от фирмите към техните чиновници. Тоест, компаниите не редуцират работните места, до момента в който не усетят последна нужда в това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През миналото десетилетие също се следиха интервали на спад в бизнес климата в промишлеността, като да вземем за пример 2011 - 2012 година, само че растежът на потребителското доверие беше знак за дълготрайните вероятности пред стопанската система. Дълговата рецесия в Европа по това време имаше отрицателен резултат за световната стопанска система, само че тласъците на централните банки и покачването на държавните разноски беше задоволително да върне света към напредък. През 2016 година имаше още по-силни и координирани тласъци, които съумяха да извадят световната стопанска система от спада, провокиран от мощния $ и повишението на лихвите в Съединени американски щати. Това е така наречен Шанхайски акомпанимент или спекулациите, че централните банкери са се разбрали да смъкват $ и да прекратят повишаването на инфлацията. В Съединени американски щати стопираха с повишението на лихвите. В Китай имаше и доста наливане на ликвидност във финансовата система, което докара до повишаване на суровините и до възкръсване на разрастващите се пазари. Партито завърши в края на 2018 година, когато повишението на лихвите в Съединени американски щати оказа своето въздействие върху обслужването на задълженията в долари и върху корпоративните облаги, а тласъците в Китай последователно затихнаха като резултат върху Брутният вътрешен продукт.

Двата типа прогнози

Всичко написано дотук има за цел да разграничи разликите сред обстановката през днешния ден и преди пет години, тъй като болшинството от икономистите и анализаторите в своите прогнози чакат U-образно възобновяване в световната стопанска система по сходство на предходния път. Ако се върнем към графиката, този сюжет значи последователно повишаване на бизнес климата, до момента в който потребителското доверие стои без основна смяна или се усилва. Той е изцяло изпълним, изключително с политиката на Федералния запас за наливане на пари в банковата система посредством РЕПО-операциите. Политическият цикъл също е удобен от позиция на желанието на Тръмп да бъде избран отново и по тази причина да се стигне до комерсиално съглашение с Китай. Такова развиване на събитията ще има положително въздействие върху бизнес климата от чисто психическа позиция. Има и подмятания за ново понижение на налозите за междинната класа, което ще се отрази непосредствено в растеж на потребителските разноски и от там на стопанската система.

Вторият сюжет е отрицателен: щатският консуматор ще стартира да усеща тежестта на задълженията си и бъдещите проблеми на пазара на труда, когато корпорациите редуцират разноските си в опит да покачат облагите си или да се предпазят от стопански спад. Първият симптом за това стана по-високият брой на респондентите, които смятат по-трудно да се откри работа, в сравнение с са отговорите за по-лесния достъп. Това не е безусловно знак за поврат на пазара на труда, само че сходно съответствие има за първи път от 2010 година насам и продължаващо утежняване ще има отражение върху потребителското доверие.

Накъде ще поемат пазарите

Първата от двете прогнози все още наподобява по-вероятна в кратковременен проект. Единственият проблем пред реализирането ѝ може да стане неуспех в договарянията за комерсиална договорка и въвеждане на нови мита от 15 декември. Подписването ѝ ще е причина за оптимизъм на пазарите и за напредък на акциите до края на годината, като не изключвам и положително развиване през януари. Но показателите първо би трябвало да създадат база за повишаване, откакто започнаха декември с първите си разпродажби от октомври до момента.

Ако пазарът повтори някой от последните си два спада от август и октомври, показателят S&P 500 ще откри поддръжка на равнището 3020 или 2950 пункта. Това не значи, че няма опция за възобновяване на растежа. Но стабилно повишаване с небосвод декември-януари ще изисква по-силна и по-продължителна промяна по отношение на двудневния спад до момента. И несъмнено, не би трябвало да има неочакван туит от Тръмп, с който да стартира нова комерсиална война с Китай или Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР