Потребителските цени в САЩ се повишиха през септември за шести

...
Потребителските цени в САЩ се повишиха през септември за шести
Коментари Харесай

По-слабо от очакваното повишение на потребителската инфлация в САЩ през септември



Потребителските цени в Съединени американски щати се покачиха през септември за шести по-рано месец, само че годишната инфлация отслабна по-силно от предстоящото от нейния 6-годишен връх, доближат през юни и юли, демонстрират данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през предишния месец с 0,1% по отношение на август, когато набъбна с 0,2%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за негово нарастване с 0,2 на 100.

На годишна база растежът на потребителските цени се забави през септември внезапно до 2,3% от 2,7% през август при упования за покачване с 2,4 на 100. Това съставлява най-сдържан напредък на инфлацията от февруари насам и нейни оттегляне от 6-годишния връх от 2,9%, доближат през юни и през юли (най-висока инфлация в Съединени американски щати от февруари 2012 година насам).

Основният CPI показател (изключвайки цените на храни и енергия) се усили с 0,1% по отношение на август, когато също се увеличи с едвам 0,1% при упования за покачване с 0,2 на 100.

Основната инфлация на годишна база набъбна за втори следващ месец с 2,2% при прогноза за напредък с 2,3% и откакто през юли се увеличи с 2,4%, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2008-а година насам. Трябва да се има поради, че точно главният CPI показател се следи от Фед като един от значимите знаци за положението на инфлацията в Съединени американски щати, която към този момент набъбна напоследък по-стабилно над значимото целево равнище от банката от 2 на 100.

Причина за по-слабата инфлация през септември е понижението на енергийните цени с 0,5% на месечна база, като на годишна база те се покачиха с едвам 4,8% след напредък с 10,2% през август. Цените на питателните артикули пък останаха на равнищата от август и се покачиха на годишна база с едвам 1,4 на 100.

Въпреки отслабването на инфлацията през септември, тя остава устойчиво във високите равнища над значимия предел от 2 на 100. Това значи, че днешните данни не би трябвало да доведат до промени в упованията на финансовите пазари за ново покачване на главната рента на Фед на съвещанието през декември.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР