Потребителските цени в Испания отчитат ръст на годишна база от

...
Потребителските цени в Испания отчитат ръст на годишна база от
Коментари Харесай

Инфлацията в Испания се понижи до 1,9% на годишна база

Потребителските цени в Испания регистрират растеж на годишна база от 1,9 на 100, което е най-бавното повишаване от март 2021 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (INE), съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Испания е първата измежду огромните стопански системи в еврозоната, която има спад на инфлацията под 2 на 100, каквато е и задачата на Европейската централна банка, се споделя в изказване на министерството на стопанската система. Хармонизираната инфлация в Италия през юни е 6,7 на 100, до момента в който данните за Франция и Германия към момента не са налични.

Годишната инфлация в Испания е по-ниска от записаните през май 3,2 на 100, само че над предстоящите от интервюираните от Ройтерс анализатори 1,7 на 100.

Спадът на инфлацията през юни се дължи основно на цените на горивата, електрическата енергия, храните и безалкохолните питиета, които се усилват по-бавно, в сравнение с през същия интервал преди година. Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на пресните храни и силата и се следи от близко от Европейската централна банка, е 5,9 на 100 на годишна база, или спад от 6,1 на 100 през интервала до май, показаха още от INE.

Хармонизираната от Европейския съюз 12-месечна инфлация в Испания е 1,6 на 100, което е спад от 2,9 на 100 през май и малко над междинното очакване от 1,5 на 100 на анализатори, интервюирани от Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР