Потребителските цени в еврозоната и целия Европейски съюз през октомври

...
Потребителските цени в еврозоната и целия Европейски съюз през октомври
Коментари Харесай

България е сред страните в ЕС с най-висока инфлация

Потребителските цени в еврозоната и целия Европейски съюз през октомври са нарастнали с 2.2% в годишно изражение. В съпоставяне с предходния месец индикаторът демонстрира растеж от 0.2%, демонстрират данните на Евростат.
Месец по-рано инфлацията регистрира растеж от 2.1%. А целевата стойност на индикатора на Европейската централна банка е малко под 2 на 100.

Без отчитането на такива волатилни фактори като цената на енергоносителите, храните и алкохола (индекс CPI Core), потребителските цени през октомври са се покачил с 1.1% на годишна база. Предходните два месеца индикаторът отмете растеж от 0.9%

Стойността на енергоносителите е подскочила с нови 10.7% на годишна база, след растежа им от 9.5% през септември.

Хранителните артикули, алкохола и тютюневите произведения са по поскъпнали с 2.2% спрямо растежа им от 2.6% месец по-рано.

Цените на услугите са нарастнали с 1.5% за година, откакто се покачиха с 1.3% през предходните октомври дава месеца.

Сред страните от Европейски Съюз най-ниска инфлация през октомври е записана в Дания (0.7%), Португалия (0.8%) и Ирландия (1.1%).

Най-голям растеж на цените е регистриран в Естония (4.5%), Румъния (4.2%) и Унгария (3.9%).

България е на четвърта позиция по най-висока инфлация измежду страните от Европейския съюз с годишен растеж на цените от 3.6 на 100.

Инфлацията в Германия, най-голямата европейска стопанска система, през октомври се форсира до 2.4% от 2.2 на 100 през септември. Ръстът на потребителските цени във Франция и Испания остава на нивото на предходния месец - надлежно 2.5% и 2.3%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР