Потребителските кредити поскъпват рязко. Към края на месец юли, по

...
Потребителските кредити поскъпват рязко. Към края на месец юли, по
Коментари Харесай

Увеличение на месечната вноска за някои ползватели на кредити

Потребителските заеми нарастват внезапно. Към края на месец юли, по данни на Българска народна банка, лихвите по ипотечните заеми не се трансформират за разлика от потребителските.

" Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкоз дейното предложение на нови промоционални предложения по потребителските заеми. Факт е, че за първи месец има толкоз фрапантно увеличение и следва да разберем дали това ще се трансформира в наклонност, съгласно мен - не ", каза кредитният консултант Георги Канайков пред BgONair.bg.

Увеличението е под % - 0,73%.

" Увеличението ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума към този момент за по-скъпи оферти на новите клиенти, до момента в който на настоящите клиенти зависи от базовата рента на съответната банка и в случай че тя бъде увеличена - при тях също ще има нарастване на вноските ", допълни Канайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че надали нарастването ще понижи потреблението.

" Факт е, че през последните месеци се следи много по-сериозно закъснение на търсенето по отношение на началото на годината. Съветвам да се гледа годишния процент на разноските, с изключение на контрактуваната рента, той е точен измерител на действителната цена на заема. Трябва да се гледат общите разноски, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни артикули, в случай че има такива, да не са повече от 40% от чистия месечен приход ", посъветва Георги Канайков.

Той добави, че е добре да имаме и " бели пари за черни дни ", които са в размер на най-малко 6-месечни разходи на семейството.

" Ипотечните заеми са друга материя, те са много по-бавно оборотни, техният период на погасяване е до 30-35 години. Потребителските заеми биха могли да се нарекат " по-бързо оборотна стока ". Поради тази причина при тях има много по-плавни нараствания, които пък са постоянни. Най-вероятно ще се запазят, поради обстоятелството, че целият свят се бори с инфлация ", добави Канайков.

Той разясни, че някои банки даже в рамките дневно отпускат потребителски заем.

" Бързите заеми хората ги употребяват до заплата или къси времена, до момента в който потребителските заеми са за покриване на дълготрайни потребности - ремонт, кола. През лятото хората имат по-малък вкус към търсене на кредитиране, други са целите. Доста от хората, търсещи ипотечен заем, в очакване на мъртвило на цените на парцелите и в очакване на покачване на лихвите - краткотрайно задържат своето търсене ", акцентира специалистът.

Георги Канайков напомни, че огромните тегления на парични суми би трябвало да се заявят авансово.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР