Потребителската култура на българина еволюира. Хората стават по-активни и са

...
Потребителската култура на българина еволюира. Хората стават по-активни и са
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов:В повечето случаи жалбите на потребителите са основателни и ние налагаме санкции на нарушителите

Потребителската просвета на българина еволюира. Хората стават по-активни и са склонни да реагират тогава, когато усетят, че има някакъв проблем. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Коментарът “ по Телевизия Шумен.

Запазва се наклонността за растеж на жалбите в КЗП. Годишно над 20 000 жители търсят съдействието на контролния орган или консултация по разнообразни въпроси, което е с 10-15% повече спрямо преди 4-5 години. В към 2/3 от случаите жалбите са основателни и се стига до санкциониране на търговеца.

Председателят на КЗП акцентира, че при възникването на проблем с покупка е значимо потребителите да бъдат дейни по две съществени аргументи. „ Реакцията в точния момент може да им спести разноски, само че и да подейства възпитаващо на останалите в този развой – освен на търговците, само че и на институциите. Защото институциите също стават по-отговорни и по-анагажирани, когато открият, че хората имат дейна гражданска позиция “, сподели той.

Маргаритов подсети, че при разногласия с онлайн търговци от Европейския съюз, безвъзмездна помощ оказва функциониращият към КЗП Европейски потребителски център. " Когато става въпрос за трансгранични проблеми, които не са на територията на Европейски Съюз, би могло да е по-трудно. Но към този момент и в границите на Организация на обединените нации се появяват от ден на ден привизи и то напълно съответни за продан на данни сред националните органи за надзор на пазара, което би разрешило във всяка една страна – без значение дали е членка на Европейски Съюз, Организация на обединените нации и така нататък, да бъдат подхванати дейности по отношение на търговец, който е провокирал проблем с консуматор от друга страна “, уточни ръководителят на КЗП. Той изрече съмнение, че следва задълбочаване на съдействието сред националните органи, което ще разреши всеки от тях да работи и по решаването на трансгранични потребителски проблеми.

Потребителите е потребно да бъдат осведомени, както за своите права, по този начин и за изискванията преди всяка покупка, само че също и за методите, по които могат да се решат зародили разногласия.

Например, помирителните комисии. „ Ние молим да не се търси постоянно съда – губи се време, в един миг в действителност има решение, само че то е в интерес на една от страните, другата ще остане недоволна. При доброволното решение на потребителски разногласия посредством помирителни комисии се търси метод да се реализира съглашение, което да удовлетворява и двете страни. Разбира се, всеки би направил дребен компромис в името на това да бъде удовлетворен от крайното решение “, добави Маргаритов.

Има случаи, в които обаче намесата на съда е наложителна – както при разногласия сред консуматори и търговци, по този начин и в случаите, в които търговци апелират издадени от контролния орган актове за нарушавания или наказателни постановления засанкции. „ В над 50% от случаите съдът удостоверява това, което ние сме приели за правилно “, отбелза Маргаритов.

Той даде за образец с калкулирани от телекомуникационните оператори непоискани услуги в сметките, изчезнали наличия от промоционални артикули в комерсиалната мрежа и други „ Ние не се тормозим от това, че има обжалване. По-скоро във времето има известно отсрочване на крайните решения, само че пък най-важното в тази ситуация е вярното решение – това, което е в интерес на потребителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР