Потребителската култура на българина еволюира. Хората стават по-активни и са

...
Потребителската култура на българина еволюира. Хората стават по-активни и са
Коментари Харесай

КЗП: В повечето случаи жалбите на потребителите са основателни и ние налагаме санкции на нарушителите

Потребителската просвета на българина еволюира. Хората стават по-активни и са склонни да реагират тогава, когато усетят, че има някакъв проблем. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Коментарът “ по Телевизия Шумен, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

Запазва се наклонността за растеж на жалбите в КЗП. Годишно над 20 000 жители търсят съдействието на контролния орган или консултация по разнообразни въпроси, което е с 10-15% повече спрямо преди 4-5 години. В към 2/3 от случаите жалбите са основателни и се стига до санкциониране на търговеца.

Председателят на КЗП акцентира, че при възникването на проблем с покупка е значимо потребителите да бъдат дейни по две съществени аргументи.

„ Реакцията в точния момент може да им спести разноски, само че и да подейства възпитаващо на останалите в този развой – освен на търговците, само че и на институциите. Защото институциите също стават по-отговорни и по-анагажирани, когато открият, че хората имат дейна гражданска позиция “, сподели той.

Маргаритов подсети, че при разногласия с онлайн търговци от Европейския съюз, безвъзмездна помощ оказва функциониращият към КЗП Европейски потребителски център. "Когато става въпрос за трансгранични проблеми, които не са на територията на Европейски Съюз, би могло да е по-трудно. Но към този момент и в границите на Организация на обединените нации се появяват от ден на ден привизи и то напълно съответни за продан на данни сред националните органи за надзор на пазара, което би разрешило във всяка една страна – без значение дали е членка на Европейски Съюз, Организация на обединените нации и така нататък, да бъдат подхванати дейности по отношение на търговец, който е провокирал проблем с консуматор от друга страна “, уточни ръководителят на КЗП.

Той изрече съмнение, че следва задълбочаване на съдействието сред националните органи, което ще разреши всеки от тях да работи и по решаването на трансгранични потребителски проблеми.

Потребителите е потребно да бъдат осведомени, както за своите права, по този начин и за изискванията преди всяка покупка, само че също и за методите, по които могат да се решат зародили разногласия.

Например, помирителните комисии. „ Ние молим да не се търси постоянно съда – губи се време, в един миг в действителност има решение, само че то е в интерес на една от страните, другата ще остане недоволна. При доброволното решение на потребителски разногласия посредством помирителни комисии се търси метод да се реализира съглашение, което да удовлетворява и двете страни. Разбира се, всеки би направил дребен компромис в името на това да бъде удовлетворен от крайното решение “, добави Маргаритов.

Има случаи, в които обаче намесата на съда е наложителна – както при разногласия сред консуматори и търговци, по този начин и в случаите, в които търговци апелират издадени от контролния орган актове за нарушавания или наказателни постановления за наказания.

„ В над 50% от случаите съдът удостоверява това, което ние сме приели за правилно “, отбелза Маргаритов. Той даде за образец с калкулирани от телекомуникационните оператори непоискани услуги в сметките, изчезнали наличия от промоционални артикули в комерсиалната мрежа и други „ Ние не се тормозим от това, че има обжалване. По-скоро във времето има известно отсрочване на крайните решения, само че пък най-важното в тази ситуация е вярното решение – това, което е в интерес на потребителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР