Потребителската инфлация в САЩ продължи да нараства силно и през

...
Потребителската инфлация в САЩ продължи да нараства силно и през
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ през март доближи 41-годишен връх от 8,5%


Потребителската инфлация в Съединени американски щати продължи да нараства мощно и през март 2022 година, като се форсира до нов близо 41-годишен връх от 8,5%, което удостоверява позицията на Федералния запас за по-агресивно повишение на главната американска рента с 50 базисни пункта още идващия месец, съобщи БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Съединени американски щати се увеличи през март с 1,2% по отношение на февруари, когато набъбна с 0,8%, демонстрират данни на Департамента по труда, оповестени във вторник. Това е най-силния едномесечен растеж на инфлацията от септември 2005 година насам, когато върлуваше урагана Катрина.

Спрямо година по-рано (март 2021 г.) американската потребителска инфлация се форсира до цели 8,5% от 7,9% през февруари, достигайки ново най-високо равнище от далечния декември 1981 година Това също по този начин съставлява шестия следващ месец с инфлация над 6 на 100.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) пък набъбна на месечна база през март с 0,3% (след покачване с 0,5% през февруари) и се увеличи на годишна база с 6,5% след напредък с 6,4% месец по-рано, достигайки най-високо равнище от август 1982 година

Водещ мотор за ускоряващата се инфлация бяха енергийните цени, които скочиха през март на годишна база с 32% вследствие на растеж на цените на бензина с 48% и на течните горива със 70,1% след нахлуването на Русия в Украйна и последвалите тежки западни наказания по отношение на Москва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР