Потребителите в Холандия ще получат шанса да посетят първия в

...
Потребителите в Холандия ще получат шанса да посетят първия в
Коментари Харесай

Първият супермаркет в света с щандове за стоки без пластмаса - в Холандия

Потребителите в Холандия ще получат шанса да посетят първия в Европа и света супермаркет, в който ще има отделено огромно пространство за артикули без пластмаса. Активисти за битка с пластмасата настояват, че това е повратна точка във войната против замърсяването с пластмаса, написа английският в. " Гардиън ".

Магазинът в Амстердам отвори порти в 12 часа българско време през днешния ден, като купувачите ще могат да избират от повече от 700 продукта, в които няма никаква пластмаса, като всички са налични на една от пътеките с щандове на супермаркета.

Този ход идва на фона на възходящата паника по света за вредите, които пластмасовите боклуци предизвикват на океаните, местообитанията и питателните вериги. Учените предизвестяват, че замърсяването с пластмаса понастоящем е толкоз публикувано, че има риск от непрекъснато замърсяване на естествения свят.

По-рано тази година следствие на " Гардиън " разкри, че английските супермаркети са главен източник на пластмасови боклуци, генерирайки 1 млн. тона на година. А през последните 12 месеца деятелите приканиха всички супермаркети да оферират пътеки, в които всички артикули са без пластмаса.

Сиан Съдърланд, съосновател на " Пластмасова планета ", организацията, която стои зад акцията, разяснява, че отварянето на въпросния супермаркет в Холандия съставлява " исторически миг за световната битка против замърсяването с пластмаси ".

" В продължение на десетилетия на купувачите им пробутваха лъжата, че не можем да живеем без пластмаса в храната и напитките. Пътеките без пластмаса оборват всичко това. Най-накрая можем да забележим бъдеще, в което обществеността има избор за това дали купува артикули с пластмаса или без. В момента нямаме избор ", акцентира Съдърланд.

Според деятелите продуктите без пластмаса няма да бъдат по-скъпи от опакованите с пластмасови опаковки артикули, като ще употребяват различни биоразградими опаковки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР