Потребителите в ЕС най-накрая ще могат да разчитат на единно

...
Коментари Харесай

Задължителен преход към USB Type-C в ЕС, без изключение за Apple


Потребителите в Европейски Съюз най-сетне ще могат да разчитат на единно зарядно за устройствата си
(снимка: CC0 Public Domain)

До края на 2024 година всички продавани в Европейски Съюз мобилни устройства би трябвало да имат наложителен порт за зареждане USB Type-C, а през 2026 година тази норма ще обхване и преносимите компютри. Изискването се вкарва по отношение на признат закон, за който гласоподаваха 602 парламентаристи (13 срещу, 8 въздържали се), излиза наяве от изказване на Европарламента.

Според закона, на европейските консуматори към този момент няма да се постанова да купуват ново зарядно устройство дружно със идната си джаджа: цялата дребна и междинна електроника ще получи обединен порт. Нормата важи за телефони, смарт телефони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки с микрофон, портативни конзоли и високоговорители, електронни книги, клавиатури, мишки, портативни навигатори и преносими компютри.

Ако устройството се зарежда посредством кабел и има мощ от 100 W, тогава би трябвало да разполага с USB Type-C конектор за зареждане. Освен това всички джаджи, които поддържат бързо зареждане, също са обект на стандартизация, тъй че зарядните устройства да са изцяло съвместими. Самите зарядни устройства ще имат специфични обозначения, което ще улесни избора на потребителя.

Но парламентаристите няма да спрат дотук. Като се има поради какъв брой интензивно се популяризират технологиите за безжично зареждане, до края на 2024 година Европейската комисия ще се споразумее за единни условия за оперативна съгласуемост на такива устройства. Това ще помогне да се избегнат негативното влияние върху околната среда и така наречен резултат на софтуерна „ изолираност “, при който потребителят е подвластен от един производител.
още по темата
Европейският парламент е уверен, че новият закон ще помогне на потребителите да спестят до 250 милиона $ годишно от закупуване на ненужни зарядни устройства – те генерират 11 000 тона електронни боклуци за една година.

В близко време признатият закон ще бъде утвърден и оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз, като ще влезе в действие 20 дни по-късно. На страните от Европейски Съюз ще бъдат дадени 12 месеца, с цел да приведат локалното законодателство в сходство с документа, а още 12 месеца ще отнеме преходният интервал.

Половината от зарядните устройства за мобилни телефони през 2018 година бяха оборудвани с USB micro-B конектор, 29% с USB Type-C, а други 21% с патентования Apple Lightning. Това демонстрират резултатите от изследване през 2019 година, извършено от Европейската комисия, напомня Ройтерс.

Новият закон ще засегне най-много Apple, която настойчиво се съпротивлява на прекосяването към обединен стандарт USB Type-C в своите айфони. Компанията към момента употребява личния Lightning, който дебютира през 2012 година с iPhone 5. В същото време всички останали съществени производители употребяват USB Type-C в смарт телефоните си, като се изключи най-евтините модели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР