Потребителите в днешно време не купуват само вкус, а и

...
Потребителите в днешно време не купуват само вкус, а и
Коментари Харесай

Тиери Хейнс: В международен план ракията има шанс в коктейли

Потребителите в днешно време не купуват единствено усет, а и история, споделя Тиери Хейнс

© Капитал Визитка

Тиери Хейнс е шеф на единствения пътуващ конкурс за високоалкохолни питиета Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Той е съветник по високоалкохолни питиета към профилираната организация " Винопрес " в Белгия и е уредник на азиатския конгрес и конкурс за вино и високоалкохолни питиета The Silk Route. Още по тематиката
Наздраве за 700 млн. лева

Продажбите на алкохолни питиета порастват със 7% последната година
27 юли 2018
Основателите на " Винпром Пещера " изсветляват собствеността му

Алкохолният производител, преименуван на " ВП брандс интернешънъл ", ще бъде напълно добит от едно от земеделските сдружения на Антон Щерев и Атанас Петров - " Биопродукти България ", а офшорките изчезват
8 мар 2018
Алкохолният колос Diageo подписа 10-годишен контракт с " Авенди "

От 2001 година насам бизнесът със спиртни питиета на двете алкохолни компании се е нараснал петнайсетократно
8 дек 2017 " Устойчивостта ще стане водещ фактор във високоалкохолната промишленост. " Осемнайстото издание на интернационалния конкурс за високоалкохолни питиета Spirits Selection ще се организира тази година в Пловдив сред 21 и 23 август. Градът бе определен, откакто две години по-рано се оправи добре с семейството на един от най-мащабните винени състезания в Европа - Concours Mondial de Bruxelles, на който Spirit Selection е дъщерен. Събитието е значимо освен тъй като медалите подтикват продажбите, само че тъй като е и късмет за разпространение на българската промишленост пред специалисти, публицисти, вносители и дистрибутори, които съпровождат състезанието. Това очевидно е осъзнато от локалните производители, които са подали общо 47 проби за присъединяване, което подрежда страната на 7-мо място по брой. В състезанието ще вземат участие общо 1300 образци от 50 страни.

Какви са последните трендове на международния пазар на спиртни питиета?

През последните двадесет години секторът претърпя голяма промяна и означи голям растеж. Конкуренцията се изостри доста, появиха се нови категории, към този момент наложените станаха по-изобретателни. Всеки ден по света се появява по една нова апаратура за дестилиране, която носи със себе си заричане за още нови артикули.

Коктейлите и craft напитките още веднъж са на мода. Предвижда се голям растеж на пречистени и майсторски питиета от по-малки производители. Потребителите желаят да знаят какво пият, от кое място произлиза, кой го създава, търсят нещо друго... В момента тази наклонност визира най-изтънчените питиета, само че ще се окаже водеща и за останалите.

Устойчивостта ще стане водещ фактор във високоалкохолната промишленост, както и във всички сфери на стопанската система. Секторът ще бъде заставен да промени своя аграрни и промишлен модел, да понижи доста потреблението на пестициди, химически торове и машинизация, да икономисва вода и рециклира отпадъците. Това ще повлияе на бизнеса, марките и репутацията, както и на краткосрочните облаги, защото ще отнеме време да се оберат плодовете на инвестицията в сходна смяна. Но устойчивостта ще се взема от ден на ден и повече под внимание от потребителите, когато вземат решение кой артикул да предпочетат.

Как българската ракия може да се впише в този подтекст?

Ние не инцидентно избрахме Пловдив за хазаин на Spirits Selection, тъй като една от задачите на състезанието е да запознае журито с нови производители и достоверни питиета като ракията, която тук има дълги обичаи, само че отвън този район за нея се знае малко.

Както споделих, в света има наклонност към craft питиета – на по-малки производители, в лимитирани количества, само че с високо качество, артикули с завещание и чувство за тероар и България би трябвало да яхне вълната на craft наклонността с ракията и да поддържа това с подобаваща връзка.

Разбира се, нужни са маркетингови бюджети, а множеството от дребните производители са лимитирани финансово, тъй че по-големите би трябвало да поемат самодейността. Министерствата на туризма и земеделието също биха могли да оказват помощ при позиционирането на интернационалните пазари. Но връзката е най-важна. Конкурси като нашия също са идеална опция за разпространение.

Има ли ракията съгласно вас качества, които да покачат продажбите й на интернационалния пазар, пренаситен с усети и предложение?

За гроздовите ракии една от стратегическите благоприятни условия в интернационален проект е потреблението им в коктейли. Разбира се, ще отнеме известно време, до момента в който барманите се научат да работят с нея по верния метод, само че капацитетът е голям. Завръщането на коктейлите на сцената дава доста благоприятни условия. Във Франция да вземем за пример производителите на плодови спиртни питиета от региона на Елзас работят доста тясно с барманите.

Друг метод е връзката и разказването на истории, те като цяло са ключът: потребителите в днешно време не купуват единствено усет, а и история. Има доста позитивни неща, които бихте могли да споделяте: тероар, обичаи, природа, верните способи за изразходване на ракия, съчетаване с храна и така нататък В Западна Европа да вземем за пример ние по принцип не свързваме високоалкохолните питиета с храна, не мислим за съчетаването им с ястия, за разлика от Балканите или Азия.

Подобрение на отлежалите артикули в по-високия сегмент също може да увеличи имиджа на напитката и страната като цяло.

А по какъв начин се развива пазарът на високоалкохолни питиета в другите категории в световен мащаб?

Търсенето на уиски и бърбън се покачва в целия свят, изключително в Азия. Нови заводи за дестилиране никнат като гъби във Франция, Австралия, Япония, Тайланд, Южна Африка, Испания, Швеция.

В Ирландия са планувани 30 нови дестилерии, като някои от тях към този момент са почнали работа или са на стартова линия. В идващите години тези заводи ще залеят пазара с ирландско уиски.

По-големите производители в Шотландия също възраждат остарели дестилерии, които дълго време не са работили, а самостоятелните бутилиращи компании стартират да строят лични заводи, да търсят crowd funding финансиране, да оферират благоприятни условия за туризъм и така нататък За мен това е един от най-активните интервали в развиването на промишлеността на шотландското уиски от десетилетия насам.

Категорията бърбън също е доста динамична и ще продължи нападателния си растеж посредством интелигентно позициониране, еластичност и храброст.

Категорията джин е добре наложена и ще продължи да бележи растеж, защото новите пазари, да вземем за пример Индия, ще поддържат продажбите й. Джинът е една от дребното спиртни питиета, които дамите харесват, а измежду преимуществата му е и че е доста елементарен за сервиране – в никакъв случай няма да сгрешиш, в случай че го смесиш с тоник. Тенденцията " джин с тоник " към този момент е световна и се поддържа и от съществуването на пазара на висококачествени тоник питиета.

Търсенето на коняк също има растеж, който идва най-много от Китай и Съединени американски щати. Но то може и да не посрещне упованията, тъй като производството му е лимитирано. Забележете, че марка номер едно е Emperador от Филипините и тя има 300 милиона бутилки продажби годишно, доста повече от цялото производството на коняк.

Ромът е новото уиски и следва стъпките му, само че тъй като този път е към този момент утъпкан, върви по него доста по-бързо. През последните две години голям брой производители на ром станаха интернационалните след десетилетия на локални продажби. Броят бутилки ром по света (вкл. кашаса) е към този момент по-голям от този на уиски.

Водката ще продължи да губи пазарен дял през 2018 година съгласно откривателите от Euromonitor, само че фокусът към premium марките ще забави спада. Възможно е да станем очевидци на завръщане към непретенциозното позициониране на водката.

Интересно е и на зараждащите пазари, като бързо разрастващите се стопански системи на Индия и Китай към този момент изискват питиета с високо качество, с цел да покажат какъв брой добре се оправят. Продажбите в тези две страни нарастват доста и като брой бутилки, до момента в който в Европа нараства най-вече цената.

Интервюто взе Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР