Потребителите в България ще платят допълнително 18 млн. евро към

...
Потребителите в България ще платят допълнително 18 млн. евро към
Коментари Харесай

Българската газова сметка нараства заради вдигнати от Румъния преносни такси

Потребителите в България ще платят в допълнение 18 млн. евро към сметките за природен газ през идната газова година от октомври 2019 година, поради увеличени със 150 % такси за транспорт на суровината през територията на Румъния. Това пресметнаха от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК ), която в писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, регулаторния началник Иван Иванов и шефовете на " Булгаргаз " Николай Павлов и на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов сигнализира за задаващите се проблеми.

Организацията също по този начин съобщи, че ще сезира Европейската комисия за възпрепятстване на интегритета на районния пазар от страна на Румъния, защото нейният газов оператор " Трансгаз " продължава да лимитира конкуренцията като блокира достъпа до локалния си рандеман за непознати играчи. Това на собствен ред пречи на българската промишленост да търси разнообразни източници на природен газ.

Големите промишлени енергийни потребители напомнят, че " Трансгаз " бе обект на следствие от Европейска комисия за ограничение конкуренцията на пазара за природен газ в Югоизточна Европа. Няма обаче информация за развиването по делото на Европейска комисия, което се чака да завърши по същия метод като това против съветската " Газпром " – с вдишване на задължения за премахване на проблемите. " Поетите подробни задължения (от " Трансгаз " ) за създаване и рационализация на компресорни станции, както и обезпечаване на достъп до потенциал за локален рандеман в Румъния са от главно значение за обезпечаването на диверсифицирани източници за българския пазар ", показва се в писмото на БФИЕК.

В допълнение към нерешените към момента трудности от страна на " Трансгаз ", румънският оператор незабавно и непрозрачно е утвърдил нови цени за транспорт през директната си газопреносна мрежа, като междинното нарастване за газова година 2019-2020, по пресмятане на БФИЕК се равнява на до 150% по отношение на сегашната цена. Според федерацията това е кроссубсидиране сред нужните годишни доходи за пренос и транспорт по вътрешната газопреносна мрежа на Румъния, за сметка на крайните клиенти в районните пазари, включително България. Организацията прави оценка спомагателните разноски за транспорт през Румъния на близо 18 млн. евро годишно, което ще докара до най-малко 3 % растеж на крайните цени на природния газ за всички клиенти в България. Това на процедура ще нулира резултата за българския пазар от подписаните напоследък от " Булгаргаз " покупко-продажби с различни източници на природен газ отвън " Газпром ".

Според БФИЕК тази ход на " Трансгаз " визира и интеграцията на България с районните пазар в подтекста на концепцията за газоразпределителния център " Балкан “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР