Потребителите ще теглят по-малко кредити тази година. Така кредитният растеж

...
Потребителите ще теглят по-малко кредити тази година. Така кредитният растеж
Коментари Харесай

Теглим по-малко кредити тази година

Потребителите ще теглят по-малко заеми тази година. Така кредитният напредък ще се забави през 2021 година, основно в следствие от приключването на кредитната почивка. Това оповестяват специалисти от Българската национална банка (БНБ) в своето тримесечно издание „ Макроикономическа прогноза “.

През декември 2020 година мораториумът върху банкови заеми бе продължен до края на март 2021 година

От централната банка чакат след приключване на интервала да има растеж на необслужваните заеми в банковите портфейли.

„ Това евентуално ще повлияе за повишение на лихвите по новоотпуснатите заеми и за стягане на другите условия по заемите “, предизвестяват от Българска народна банка, представени от Монитор.

Тези процеси, в комбиниране със относително потиснатата капиталова интензивност, ще лимитират растежа на заема през 2021 година Очакванията обаче са през 2022 година темпът на повишаване да се възвърне, само че въпреки всичко ще остане по-нисък по отношение на този от 2019 година През първата половина на 2021 година депозитите на неправителствения бранш ще продължат да нарастват със относително високи темпове.

При последователно преодоляване на пандемията е допустимо през втората половина на тази година растежът на депозитите да се забави поради предвижданото последователно възобновяване на икономическата интензивност и понижаване несигурността. В отчета на централната банка е записано още, че Брутният вътрешен продукт на България ще се намали с 4.4% през 2020 година, само че през 2021 година ще се увеличи с 3,7 на 100.

Спрямо есенната прогноза упованията за спада през предходната година са ревизирани за по-малко стесняване на стопанската система, само че и за по-малък растеж през тази година. Фискалната политика се чака да има мощно изразено антициклично влияние, като способства позитивно за икономическата интензивност както посредством по-високия размер на разноските за държавно ползване и вложения, по този начин и посредством увеличените чисти прехвърляния към семействата.

Икономическата аткивност ще нарасне с 3,7 на 100, а общата инфлация ще се форсира до 2% основно заради повишаването на цената на петрола и повишението на инфлацията при вътрешните цени на храните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР