Потребителите ще плащат в различна степен за специализираните социални услуги

...
Потребителите ще плащат в различна степен за специализираните социални услуги
Коментари Харесай

От 2021 г. всеки ще плаща различно за специализираните социални услуги

Потребителите ще заплащат в друга степен за профилираните обществени услуги от 2021 година
От такси ще бъдат освободени децата до 18 години, хората без приходи и тези, които са изпаднали в спешна обстановка, планува квалифицирания законопроект за обществените услуги. Той ще регламентира още кои от тези услуги ще останат безвъзмездни и общодостъпни.
Консултирането, насочването и образованието, да вземем за пример, в придобиване и повишение на наставнически потенциал, ще са безвъзмездни, общодостъпни за всеки българин обществени услуги, само че профилираните, за хора над 18 години, ще се употребяват с такси , изясни Елена Кременлиева - шеф " Социално включване " в общественото министерство, пред БНР.
" Законът залага кои са лицата, които изобщо не заплащат обществени услуги. Това са без приходи, приказвам за пълнолетни лица. Те не заплащат изобщо обществени услуги. Само че в закона има и написана опция да се уредят случаи, в които се заплаща понижен размер на таксата ", сподели Кременлиева.
Така използването на асистентска помощ от възрастни хора без увреждания, само че в неспособност сами да се грижат за себе си, което в този момент не се заплаща от потребителите, ще стане платено, в случай че индивидът има приход.
" Някой може да си заплати целия размер на дадена такса. Друг може да заплати 50, трети може да заплати 20% и четвърти е този, който няма да заплати нищо, според от това каква е опцията да се заплати услугата. Например, има случай, когато човек може да бъде освободен за прочут интервал от такса, за какво не ", добави тя.
Ще се създаде специфична разпоредба, която ще уреди размера на таксите и хора с увреждания ще могат да употребяват асистентска грижа, в случай че решат, че не желаят такава по Закона за персоналната помощ.
" Ако някой реши, че не желае да употребява два часа помощник по Закона за персоналната помощ, не желае да ги употребява по този закон, това е негов избор. Ние не можем да го оставим обаче без нищо ", съобщи още Кременлиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР