Потребителите се призовават да избягват да ядат треска от Северно

...
Потребителите се призовават да избягват да ядат треска от Северно
Коментари Харесай

Британските консуматори не трябва да ядат дива сьомга от Атлантика и треска от Северно море

Потребителите се приканват да заобикалят да ядат тресчица от Северно море и дива сьомга от Атлантическия океан - и да ядат повече херинга, писия и хек - в нов опит за облекчение на натиска върху застрашените рибни ресурси.

Дружеството за запазване на морския живот ще разгласява своето обновено Ръководство за подобаваща риба за 2019 година тази седмица, в което ще уточни коя е най-устойчивата морска храна и какво да се заобикаля, с цел да се помогне за запазване на застрашените типове в английските териториални води, написа " Гардиън ".

Треската от Северно море беше вкарана в листата със застрашените типове през тази година, до момента в който морският улов на Англия на лаврак е отхвърлен от този лист след възобновяване на запасите.

Миналата седмица Съветът за морско стопанисване разгласи, че прекратява узаконяването си за тресчица от Северно море след трагичен спад на популацията, което значи, че може да изчезне от рафтовете на супермаркетите във Англия през идната година. По-голямата част от треската обаче, продавана във Англия, е от други ресурси.

Със задаващия се Брекзит се чакат обилни промени в ръководството на риболова в Обединеното кралство, като Англия поема по-голяма отговорност за ръководството на запасите в своите води. Ръководството отбелязва, че " за потребителите е по-важно от всеки път да обръщат огромно внимание на това какво правят нашите английски риболовни и рибни ферми и да поддържат устойчива морска храна във Англия ".

Шарлот Кумбс, която е началник на Ръководството за подобаваща риба на Дружеството за запазване на морския живот, разяснява: " Морската храна, уловена или отглеждана във Англия, може да бъде превъзходен резистентен вид, когато се прави вярно, само че жизненоважно е хората да вземат под внимание какви типове купуват, къде са били уловени или отглеждани и по какъв начин. Ръководството за подобаваща риба на Дружеството за запазване на морския живот преглежда всички тези основни аспекти, както и по-широкото влияние върху околната среда и какъв брой добре са контролирани стопанствата и риболова. "

" Каквото и да е бъдещето на връзките на Обединеното кралство с Европейски Съюз, пазаруването на устойчива морска храна във Англия ще спомогне за поддръжка на устойчиви рибари и рибовъди във Англия и ще понижи натиска върху застрашените типове ", добавя Шарлот Кумбс.

Потребителите, решени да вечерят тресчица, са посъветвани да търсят риба от североизточната част на Арктика или Исландия. Освен това би трябвало да се заобикаля и европейската змиорка, сериозно заплашен тип заради свръхулов, промени в местообитанията и замърсяване. Независимо дали се отглеждани или диви, Дружеството за запазване на морския живот предизвестява, че понастоящем няма устойчиви благоприятни условия за този тип.

Освен това консуматорите се приканват да не купуват и да не ядат дива атлантическа сьомга, като се има поради, че в Англия или Уелс няма реки, където запасите от сьомга дават отговор на задачите за запазване, а единствено 28% от реките в Шотландия вършат това. Купувачите се поучават да търсят органично отглеждана сьомга във Англия или риба от шотландски реки от първи клас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР