Потребителите са специално защитени, когато пазаруват стоки или услуги извън

...
Потребителите са специално защитени, когато пазаруват стоки или услуги извън
Коментари Харесай

Какви са правата ни при сделки, които не са сключени в магазин?

Потребителите са особено предпазени, когато пазарят артикули или услуги отвън търговски обект – да вземем за пример в дома им, на работното място, по време на екскурзия или на презентации, защото е регистриран спомагателният миг, че в тези случаи те не са толкоз деликатни. Това напомни Игнат Арсенов, основен шеф „ Контрол на пазара “ в Комисията за отбрана на потребителите.
Поводът е съответен проблем с израелска козметика, която по време на презентации е предлагана дружно със стокови заеми на самостоятелно поканени по телефона консуматори. „ Има постъпвали в КЗП тъжби, направили сме инспекции по всяка една от тях. Включително сме употребявали и метода „ скришен клиент “ – наши чиновници са се показали пред търговеца като консуматори, като по този начин сме тествали по какъв начин реагира търговецът, каква информация дава и така нататък “, уточни Арсенов.
„ Най-важното нещо, което констатирахме, е че има информация за правото на отвод и когато потребителят го е упражнил съответно и в период, в последна сметка то е било уважавано и парите му– връщани. Когато за покупката е теглен стоков заем, договорът за него също се скапва и потребителите биват удовлетворявани “, заключи Игнат Арсенов. Той добави, че с обособена инспекция специалистите на КЗП са анализирали договорите за неравноправни клаузи, като такива не са открити. „ Проверили сме и целия развой на предлагането на продукта от страна на търговеца за вероятно използване на нелоялни и нападателни практики. В съответния случай не са открити такива “, добави той. По думите му жалбите са намалели и сега има единствено една, която е обвързвана с качеството на продукта, т.е. с претенция, а не със самия метод на продажба, оповестиха от КЗП.
Според Игнат Арсенов до проблеми при този прийом за продажба може да се стигне заради нехайство и незадоволително познаване на правата. „ Просто потребителите се подвеждат поради мястото, на което им се продава, и вземат решение да закупят. Но те могат да защитят правата си посредством плануванаъа в закона опция за връщане на продукта в 14-дневен период. Жалбите, които стигат до КЗП, са главно от консуматори, които не са разбрали своите права, само че вследствие на нашата интервенция ги научават и ги упражняват, като надлежно съумяват да се откажат от контракта “, разяснява той.
Упражняването на правото на отвод в 14-днения период става документално пред търговеца, а не по телефона да вземем за пример, защото е добре да има доказателства. Потребителят не е длъжен да показва каквато и да било причина, в случай че реши да се откаже от контракта в този интервал. След това имаме нов 14-дневен период, в който би трябвало да върнем закупените артикули, а търговецът би трябвало да ни възвърне парите по същия метод, по който са заплатени. Ако сме платили с кредитна карта – по нея, в случай че е по банков път – с банков превод. В случай че търговецът не е уведомил клиента си за правото на отвод, той предстои на глоба, а срокът за отвод от контракта се усилва с една година.
Право на потребителя е след повреждане на контракта за покупка, да се прекратят и всички останали контракти, които са свързани с него. „ Ако ние сме си купили козметика, само че в същото време сме сключили спомагателен контракт за стоков заем, той също се приключва. Задължение на търговеца е да уведоми съответния кредитодател за това, с цел да бъде преустановен и този контракт “, изясни още Арсенов.
В случай че търговецът не удовлетвори желанието на потребителя да се откаже от контракта, той може да се обърне към Комисията за отбрана на потребителите, а след това и към помирителните комисии, а като последна инстанция – към юрист и съд. „ Комисията може да наложи глоба на търговеца и да спомага на потребителя да му бъдат върнати парите – било то посредством директни договаряния, посредством помирителните комисии или в случай че не се реализира непринудено разрешаване, да му даде насоки за това по какъв начин може да се действа към съда “, обясни специалистът.
„ Очевидно при този прийом за продажба става дума за една доста сполучлива в някои случаи маркетингова тактика. Затова потребителите би трябвало да бъдат доста деликатни, изключително когато някой чужд ненадейно им се обажда по телефона и им предлага да им продаде нещо, да организира изследване или да ги предложения на някакво показване или диагностика “, предложи Игнат Арсенов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР