Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има

...
Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има
Коментари Харесай

НСИ: През последните 12 месеца има покачване на потребителските цени

Потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение спрямо оценките, регистрирани три месеца по-рано. Това оповестиха от Националния статистически институт (НСИ).Същевременно инфлационните упования на потребителите за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.
През октомври 2019 година общият индикатор на доверие на потребителите се повишава с 1.1 пункта спрямо юли, като при популацията в градовете нарастването е 1.0 пункт, а при популацията в селата - 1.6 пункта
Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и прогнозите им за идващите дванадесет месеца леко се усъвършенстват - балансовите индикатори нарастват по отношение на предходното наблюдаване надлежно с 2.0 и 3.3 пункта.
Относно финансовото положение на семействата и оценките, и упованията на потребителите, живеещи в градовете, бележат известно усъвършенстване, до момента в който мненията на популацията в селата са по-неблагоприятни.
По отношение на безработицата в страната упованията за идващите дванадесет месеца са, че тя ще остане почти на юлското си ниво.
Последната анкета регистрира и положителна настройка в желанията на потребителите по отношение на осъществяването на разноски за „ покупка или изграждане на жилище (вила) “ и за „ усъвършенствания в дома “ през идващите дванадесет месеца.
Междувременно през вчерашния ден от няколко стокови тържища в страната оповестиха за рекордно повишаване на свинското месо. Причината, съгласно производителите, е дефицит на месо заради епидемията от африканска чума при свинете. Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, регистрират и от Комисията по стоковите тържища и борсите, която следи нивата на едро.
Според производителите и преработвателите месото ще нараства още до края на годината. По-осезаем растеж обаче търговците чакат през пролетта. По-скъпо ще купуваме и саламите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР