Потребителите от еврозоната очакват в близките дванайсет месеца да настъпи

...
Потребителите от еврозоната очакват в близките дванайсет месеца да настъпи
Коментари Харесай

Що е то стагфлация и защо потребителите от еврозоната се опасяват от нея в следващите 12 месеца

Потребителите от еврозоната чакат в околните дванайсет месеца да настъпи стагфлация - комбиниране от висока инфлация и слаб напредък. Това демонстрира ново месечно изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ), представено от швейцарската телеграфна организация А Те Ес (ATS).

Според изследването потребителите от еврозоната предвиждат инфлация от 5 на 100 през идващите 12 месеца и негативен напредък от 1,3 на 100 за същия интервал, което допуска интервал на дефлация в страните от валутния съюз.

ЕЦБ отсега нататък ще разгласява всеки месец това „ Проучване за упованията на потребителите " (CES - Consumer Expectations Survey), основаващо се на онлайн анкета измежду към 14 000 консуматори над 18 години в шест страни: Белгия, Германия, Испания, Франция, Италия и Нидерландия. Тези страни съставляват 85 % от брутния вътрешен артикул (БВП) и 83,8 % от популацията на еврозоната.

„ Проучването ни оказва помощ да изпълняваме нашата задача за непоклатимост на цените, като подобряваме аналитичната основа на икономическия и паричен разбор на ЕЦБ ", се споделя в известие на институцията.

Спирачка на потреблението?
Така пазителите на еврото могат да имат получат по-добро чувство за „ финансовите уязвимости " при семействата и за провокациите за финансовата непоклатимост, е посочено в официалното съобщение, публикувано след решеното през юли първо нарастване на лихвите от 11 години, което има за цел да овладее настойчиво продължаващото повишаване на цените.

Този исторически поврат в гъвкавата политика, следвана в през годините на рецесия, има за цел да сведе инфлацията до целевите 2 %, избрани от ЕЦБ, по отношение на историческия връх от 9,6 на 100 на годишна основа, регистриран през юли в еврозоната.

Проучването на ЕЦБ демонстрира обаче, че потребителите чакат инфлация от 2,8 на 100 след три години, по отношение на 2,5 на 100 при изследването през май, което остава над задачата на финансовата институция.

Това може да навреди на потреблението, което беше един от стълбовете на растежа по време на възобновяване от коронавирус пандемията, преди войната в Украйна да ускори нарушаванията на веригите за доставки и да провокира повишаване на силата и цяла кошница артикули.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР