Потребителите на мобилни услуги в България все по-рядко използват телефоните

...
Потребителите на мобилни услуги в България все по-рядко използват телефоните
Коментари Харесай

40% от българите използват телефона си и за интернет, по данни на Галъп

Потребителите на мобилни услуги в България все по-рядко употребяват телефоните си единствено за позвънявания. Доказателство за това е плавното нарастване на каузи на мобилния интернет, както в проектите за гласови услуги, по този начин и в независимите пакети. В рамките на една година потребителите, употребяващи телефона си единствено за диалози, са намалели от близо 60% до 51%. Това е един от главните заключения в изследването за настройките на потребителите на мобилни услуги в България, извършено от “Галъп интернешънъл” по поръчка на VIVACOM.

 1

Допитването сочи, че, макар че всеки втори мобилен клиент към момента употребява единствено гласови услуги, към този момент близо 10 % от потребителите избират карти с включена услуга единствено за мобилен интернет и боравят само с интернет връзката на мобилното си устройство. За една година ползвателите на сим карти единствено с интернет достъп са се нараснали с два 2 %. Според специалистите на телекома наклонността за прилагане на мобилен интернет е плавна и постоянна и се чака да бъде затвърдена през актуалната 2018 година.

Онлайн навиците на българите също се трансформират – въпреки и с дребна разлика, пристрастените към обществените мрежи, които най-малко един път на ден посещават през мобилния си телефон Фейсбук, Twitter или LinkedIn, към този момент са повече от хората, ежедневно прибягващи до интернет търсачките - 36% против 33%.

Най-използваното мобилно приложение от потребителите на мобилен интернет у нас е Фейсбук, следвано от Viber. През миналата година обаче, обществената мрежа отстъпва позиции на личното си приложение Фейсбук Messenger, което от края на 2016 доникъде на 2017 усилва каузи си от 15 на 25%, а Фейсбук губи българската мобилна публика с 13% за по-малко от година.

Научаваме се и все по-често да пазарим в крачка. Близо една четвърт от българските консуматори на мобилен интернет към този момент пазарят онлайн през телефона си. Само преди повече от година – в края на 2016-та - те са били едвам 15 %. Въпреки огромните благоприятни условия на 4G технологията обаче, гледането на видео и телевизия през мобилна мрежа към момента не се е трансформирало в табиет – към този момент единствено 2% от българите се възползват от удобството да гледат телевизия на телефона си всеки ден.

Услугата, която окончателно се е насочила към своите последни дни, е изпращането на SMS, която е тотално обезсмислена от съществуването на голям брой приложения като Viber, What’s up и Skype. Eдва 3% към момента пращат SMS всеки ден, до момента в който близо една трета от потребителите - 28% - влизат всекидневно в мобилни приложения за връзка. Гласовата поща също отпадa като табиет и към този момент се доближава до нулата на ползване - едвам 2% употребяват гласова поща всекидневно.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР