Потребителите, които не са напълно доволни от подаръците си за

...
Потребителите, които не са напълно доволни от подаръците си за
Коментари Харесай

Все още можем да върнем или заменим някои подаръци от празниците

Потребителите, които не са изцяло удовлетворени от подаръците си за празниците, към момента биха могли да ги върнат или заменят. При закупените през интернет е значимо да не е изминал 14-дневният период от доставката им. А при тези от физическите магазини – търговците да са планували сходна алтернатива, с която да са се заели авансово по неоспорим метод. Това изясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на TV+.

Когато въпросните артикули или услуги са напазарувани от комерсиалната мрежа, връщането или замяната им са " алтернатива ”. " Законът все още не позволява опцията абсолютно хората да върнат в избран период нещо, което са купили от магазина, просто тъй като не им е харесало. За разлика от постановката, която касае онлайн търговията ”, обясни ръководителят на КЗП.

" Виждаме от нашите инспекции, по жалбите и сигналите към нас, че към този момент в комерсиалната мрежа има магазини, и вериги – и по-малки, и по-големи, които като добра процедура възприемат опцията в избран период от време – той може да стигне постоянно и до един месец, потребителите да върнат назад това, което са си закупили и да получат парите си за него, или да получат опция да закупят на същата или по-различна стойност други артикули от дадения търговски обект ”, добави Маргаритов. Той акцентира, че в случай че при продажбата търговецът се е заел да одобри назад стаката при избрани условия (макар да не е задължен по закон) само че след това не го извърши, това би било нелоялна комерсиална процедура.

Електронните търговци са длъжни да одобряват назад стоката в 14-дневен период откакто е била получена от този, който я е закупил. " Възможно е от момента на закупуването на стоката до нейното подаряване част от този период да е изминал към този момент. Така че този, който е получил подаръка, в случай че желае да реагира, е хубаво да го направи относително бързо ”, обърна внимание ръководителят на КЗП. Някои онлайн магазини дават и по-дълъг период, по тази причина е добре хората да се осведомят за изискванията. Маргаритов посочи, че има изключения и специфики по повод правото на отвод. Например за артикули, при които е допустимо нарушение правото на интелектуалната благосъстоятелност. " Ако децата получат игри, които не им харесват или които към този момент имат, да се върнат преди да се разпечатат, с цел да бъде правилно упражнено правото на отвод ”, уточни той.

Връщането на подаръка, без значение дали е закупен от комерсиалната мрежа или по интернет, е допустимо единствено с касова записка. " Тук е към този момент деликатният от чисто човешка позиция миг, в който в случай че подарената движимост няма да ни бъде потребна или дрехата няма да ни е по размер. Мисля, че е обикновено да се обърнем към този, който ни я е подарил, и да изразим задоволството си от подаръка като подобен, само че да го помолим за документа, с който я е закупил, с цел да може в дадения период да отидем и да си вземем дреха по нашия размер или да сменяем дадената стока с друга, която има спомагателна потребна и нужна за нас функционалност, да вземем за пример ”, сподели Маргаритов.

Някои от търговците към този момент имат опция да издадат и подобен документ, на който цената да не е маркирана, само че по неоспорим метод да е ясно къде и по кое време е осъществена покупката. Тези документи ще дадат опция на притежателя им да изиска от търговеца да извърши допустимите от положителната процедура в неговия физически магазин или наложителните по закон в онлайн търговията дейности в такива случаи – да върне парите или да извърши подмяна на стоката, обясни още ръководителят на КЗП.

" При проблеми, с цел да може нашата интервенция да докара до директен позитивен резултат, е добре – когато става въпрос за покупка от комерсиалната мрежа, да се пазят доказателства, че в комерсиалния обект е било оповестено изискването, че можем да върнем стоката в избран период. А в онлайн търговията да се съхранява електронният списък с кореспонденцията с търговеца от покупката и от връзката във връзка декларираното от нас желание да се възползваме от правото си на отвод. Ако 14-дневният период не е изминал и безпричинно търговецът отхвърля да одобри назад стоката, постановяваме плануванаъа в закона глоба. Същевременно, всяко наше изговаряне може да помогне на потребителя за развалянето на договорката и приемането на платеното от него, в това число и на обезщетение за претърпени вреди при доказване на съображение, добави той.

В края на диалога Маргаритов удостовери, че не престават инспекциите на КЗП на януарските понижения и за качеството на туристическия артикул в зимните курорти, както и за нормалните неща, за които се следи в комерсиалната мрежа и онлайн пространството.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР