Потребителите, които купуват новата серия смартфони Samsung Galaxy S24 в

...
Потребителите, които купуват новата серия смартфони Samsung Galaxy S24 в
Коментари Харесай

Задачата за двата чипа: Snapdragon 8 Gen 3 срещу Exynos 2400 и какво означават те за Samsung Galaxy S24

Потребителите, които купуват новата серия смарт телефони Samsung Galaxy S24 в международен мащаб, още веднъж се сблъскват със остарелия проблем с двата чипсета. Докато потребителите в Съединени американски щати получиха Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, световният пазар получи Exynos 2400 на Samsung. Изключение прави Samsung Galaxy S24 Ultra, който има процесор Snapdragon 8 Gen 3 без значение от района.

Това демонстрира ултрапремиум характера на чипсета на Qualcomm, само че значи ли, че купувачите на Galaxy S24 и S24 Plus, основани на Exynos, ще останат подценени? Едно по-подробно съпоставяне сред Snapdragon 8 Gen 3 и Exynos 2400 ще разкрие каква е разликата.

Сравнение на механически характерности на Snapdragon 8 Gen 3 и Exynos 2400

Snapdragon 8 Gen 3 vs Exynos 2400 specs

Snapdragon 8 Gen 3 Exynos 2400 CPU Config 1x 3.3GHz (Cortex-X4)
3x 3.2GHz (Cortex-A720)
2x 3GHz (Cortex-A720)
2x 2.3GHz (Cortex-A520 Refresh) 1x 3.2GHz (Cortex-X4)
2x 2.9GHz (Cortex-A720)
3x 2.6GHz (Cortex-A720)
4x 1.92GHz (Cortex-A520) GPU Adreno
(ray tracing support, Snapdragon Game Super Resolution) Xclipse 940
(ray tracing support, FidelityFX Super Resolution) AI Hexagon
(fused scalar, tensor, and vector)
Mixed precision INT8/INT16
INT4 support AI Engine (2x NPU, 2x Shallow NPU) RAM support LPDDR5X LPDDR5X Storage support UFS4.0 UFS4.0 Camera support • 200MP single shot
• 108MP single camera @ 30fps
• 64MP+36MP dual camera
• Triple 36MP with zero shutter lag • 320MP single shot
• 108MP single camera @ 30fps
• 64MP+32MP dual camera @ 30fps Video capture 8K @ 30fps
4K @ 120fps 8K @ 30fps
4K @ 120fps 4G/5G Modem X75 LTE/5G (integrated)
10,000Mbps down
3,500Mbps up Exynos 5300
12,120 Mbps down
3,670 Mbps up Other networking Bluetooth 5.4
Wi-Fi 7 [w/ FastConnect 7800], Wi-Fi 6/6E (802.11ax), Wi-Fi 5 (802.11ac), 802.11a/b/g/n, Bluetooth 5.3
Wi-Fi 6/6E (802.11ax), Wi-Fi 5 (802.11ac), 802.11a/b/g/n
[Assumed, others supported with hardware add-ons] Location Galileo, Beidou, NavIC, GPS, GLONASS, QZSS Galileo, Beidou, GPS, GLONASS Process TSMC 4nm (N4P) Samsung 4nm (LPP+)

Първо, конфигурацията на процесора е доста друга: Snapdragon 8 Gen 3 има осем ядра (1+4+3), до момента в който Exynos 2400 има цели 10 ядра (1+5+4). Има и прилики – потреблението на най-новите ядра на Arm, в това число мощното Cortex-X4, ядрата от междинен клас A720 и енергийно ефикасното Cortex-A520. И при двата чипа междинните ядра Cortex-A720 по еднакъв метод са разграничени на две групи въз основа на тактовата периодичност, евентуално за по-добър баланс на енергийната успеваемост.

По отношение на тактовата периодичност всяко от ядрата на Qualcomm има по-добра продуктивност, като разликата е изключително забележима при по-малките ядра A520. Разбира се, ще би трябвало да изчакаме резултатите от бенчмарковете, само че това допуска, че Snapdragon 8 Gen 3 би трябвало да има напълно леко преимущество в едноядрената продуктивност. Въпреки че, тактовата периодичност от 100 MHz няма да докара до огромна разлика в продуктивността на приложенията или игрите.

Многоядрената продуктивност е по-трудно да се оцени преди бенчмарковете. Предимството на Exynos във връзка с броя на ядрата би трябвало да проличи, само че по-високата тактова периодичност на Snapdragon може да понижи разликата.

При графиката има още по-големи разлики: интегрираният графичен процесор Adreno на Qualcomm се изправя против Xclipse 940 с архитектурата RDNA3 на AMD. И двата разполагат с хардуерна поддръжка на трасиране на лъчите, като Snapdragon 8 Gen 3 претендира за 50% нарастване на продуктивността по отношение на своя предходник. Exynos 2200, излязъл на пазара през 2022 година, бе един от първите мобилни графични процесори с поддръжка на трасиране на лъчите, тъй че очакванията за неговия правоприемник са огромни. За страдание Samsung не посочи какъв брой по-бърз е новият графичен процесор, като се изключи че сподели за „ обилни усъвършенствания в продуктивността “.

Положителен миг е, че Xclipse 940 поддържа известната технология за мащабиране FidelityFX Super Resolution AI на AMD, с цел да се употребяват по-високи резолюции с минимално въздействие върху продуктивността. Snapdragon 8 Gen 3 разполага с сходна технология под формата на Snapdragon Game Super Resolution, само че опцията на AMD към този момент необятно се поддържа в компютърните игри. И двата графични процесора поддържат и световна осветеност, тъй че тук виждаме цялостен паритет на функционалностите. Остава да оценим продуктивността в действителните игри.

Що се отнася до изкуствения разсъдък, Samsung твърди, че Exynos 2400 доста покачва продуктивността спрямо Exynos 2200. Наистина 14,7-кратното нарастване на продуктивността на изкуствения разсъдък е сериозна цифра, а отчетите сочат 44TOPS продуктивност, което е сходно на 45TOPS на Snapdragon 8 Gen 3.

Не знаем дали невронният процесор в Exynos поддържа компресираните INT4 модели, а Samsung не е предоставила статистика за броя на токените в секунда за работата на огромните езикови модели. 8 Gen 3 може да се оправи с модели с до 10 милиарда параметъра при съвсем 15 токена в секунда. Но като се има поради, че независимите функционалности за изкуствен интелект на Galaxy работят както на версиите на Snapdragon, по този начин и на Exynos на Galaxy S24, и двата чипсета наподобяват добре пригодени за актуалните провокации на Samsung в областта на изкуствения разсъдък.

Преминаваме към мрежовата съгласуваност. Тук и двата чипсета поддържат суб-6GHz и mmWave съгласуваност, само че Exynos предлага теоретична оптималната скорост на евакуиране от 12Gbps, до момента в който Qualcomm предлага 10Gbps на mmWave. Действителните скорости обаче евентуално ще бъдат лимитирани от вашата мрежа, а не от вашия модем. Qualcomm има преимущество с поддръжката на Wi-Fi 7 в допълнението FastConnect 7800, с което чипсетът Exynos не разполага. В резултат на това Galaxy S24 и S24 Plus поддържат Wi-Fi 6E, до момента в който Ultra поддържа Wi-Fi 7.

И най-после, чипсетите, макар 4nm развой, се създават по разнообразни технологии. Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm се създава по 4nm развой на TSMC, до момента в който Exynos 2400 се създава в Samsung Foundries по конкурентния 4nm LPP+ развой. Това би могло да докара до разлики в продуктивността и енергийната успеваемост, само че с цел да разберем, ще би трябвало да изчакаме многочислените бенчмаркове при най-различно натоварване. Вече можем да забележим първите резултати и почтено казано, те са разочароващи.

Има ли значение какво се намира в твоя Galaxy S24 – Exynos или Snapdragon?

Краткият отговор е: не изключително. Samsung подсигурява, че потребителите получават една и съща функционалност, без значение дали купуват Galaxy S24 и S24 Plus с Exynos или Snapdragon, без значение дали става въпрос за най-новите принадлежности на Galaxy AI или за равнопоставеността на Bluetooth и Wi-Fi опциите. Освен това получавате еднакъв екран, зареждане и други основни функционалности. Така или другояче, няма доста неща, които множеството консуматори биха могли да създадат по този въпрос. Само в Съединени американски щати, Китай и Южна Корея ще има Snapdragon в цялата продуктова гама. А надали има смисъл да се занимавате с пазаруването на смарт телефон за различен пазар единствено поради чипсета.

По-подробен отговор ще има след едно по-продължително съпоставяне на чипсетите и самите смарт телефони. Възможно е да забележим някои разлики в продуктивността при най-взискателните игри, малко по-различна успеваемост на батерията и вероятни разлики в мрежовата продуктивност, както при предходните съпоставения на Exynos и Snapdragon. Например, геймърите и „ тежките “ консуматори може да желаят да видят цялостната картина, преди да изберат съответния модел от серията смарт телефони Galaxy S24.

Така че още веднъж има възможност някои консуматори да разполагат с малко по-производителна или по-ефективна версия на еднакъв смарт телефон. Все отново дано не забравяме, че Samsung Galaxy S24 Ultra се базира на процесора Snapdragon 8 Gen 3 за Galaxy във всички райони. Така че, в случай че за вас в действителност е от главно значение да се сдобиете с най-новия чип на Qualcomm, изборът ви е еднопосочен. Този смарт телефон предлага безусловно еднакъв хардуер на всички места по света. Това е и методът потребителят да получи най-новия смарт телефон на Samsung с най-новата и най-бързата едночипова платформа на Qualcomm.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР