Потребителите, използвали над 800 киловатчаса електроенергия през зимния сезон и

...
Потребителите, използвали над 800 киловатчаса електроенергия през зимния сезон и
Коментари Харесай

Предложение на МЕ: Харчиш ток над 800 kWh, плащаш на борсови цени

Потребителите, употребявали над 800 киловатчаса електрическа енергия през зимния сезон и 300 киловатчаса през останалия интервал нагодината, да заплащат на борсови цени, които са в пъти по-високи от контролираните такива.

Предложението на Министерството на енергетиката изложи на брифинг във ведомството служебният министър Росен Христов. Предлага - това е основната дума , защото, удостовери той, в последна сметка такова решение следва да бъде взето от Народното събрание, защото изисква законодателни промени.

" Държавата продава на по-ниска от действителната цена, тъй като има консуматори, които не могат да си разрешат тази цена. Затова оставаме на контролиран пазар, това е концепцията на обществената система. " Бюджетът не разрешава това да компенсираме в това число и тези, които си пускат сауни и топлят басейни. Вдигаме цените на тези, които използват над 800 мегаватчаса, тук приказваме да защитим тези, които имат потребност, аргументира се Христов.

Анализите на специалистите от МЕ посочили, че точно това ползване - 800 киловатчаса месечно през отоплителния сезон и 300 киловатчаса през останалото време, покриват профила на ползване на 90% от семействата у нас.

Няма пари да се компенсират останалите консуматори - това е главният мотив, изравен зад желанията на енергийното ведомство. " Не виждаме по какъв начин това (поддържането на идентични цени за всички потребители) може да го създадем и за какво да го вършим ", отсече министърът.

В последна сметка излизането на бита на свободния пазар е неизбежно, уточни той, само че служебният кабинет се старае да отсрочи датата оптимално напред във времето. " Всички би трябвало да излязат на либерализирания пазар, а точно формулировка за дейно небогати и други принадлежности, с цел да се защитят уязвимите консуматори. "

Кога летвата ще е 800, а по кое време 300 киловатчаса също към момента е неразбираемо. " Отоплителният сезон и точните месеци ще ги прецизираме ", колеблив бе още веднъж главата на енергийното ведомство.

" Идеята ни е потребителите да имат допустимо най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента вършим калкулации, с цел да забележим дали има разлика. Когато това не е допустимо, ще създадем промяна, с цел да кажем - 100 киловат часа ток се равняват на несъмнено количество газ за отопление на обещано жилище ", разви в допълнение концепцията си той. Няма обаче да бъдат уеднаквявани цените за парно, ток и газ, а всичко още веднъж е пожелателно - да се направи по този начин, че да е еднообразно като цена да се топли апартамент, с който и да е енергиен източник.

Временна мярка, важаща от 1 януари до 30 юни следващата година, се вкарва и във връзка с свръхпечалбите на всички енергийни сдружения, частни и държавни, а освен за вторите, както бе до момента. " Изключително уравновесено решение, защото всички си потеглиха от срещата еднообразно недоволни , което е добър индикатор, че сме транспарантни и се отнесохме с схващане към всички мнения, които имаха смисъл и са в правомощият ни да ги приемем. Това е краткотрайно решение, планувано за справяне с рецесията, провокирана от външни фактори ", шеговито показа постигнатото решение Христов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР