Потребителите днес използват много по-умерено социалните мрежи с оглед на

...
Потребителите днес използват много по-умерено социалните мрежи с оглед на
Коментари Харесай

Ето какво големите технологични компании знаят за нас

Потребителите през днешния ден употребяват доста по-умерено обществените мрежи предвид на наличието, което споделят в тях. Като водачи в софтуерния бранш се обрисуват Фейсбук, Amazon и Alphabet. Това потвърждава, че интернет към този момент не е единствено портал за информация, а посочените компании го трансфораха в едно обществено поле. Въпреки преимуществата, които ни дават, колосите в бранша работят с доста огромна част от персоналните ни данни.

От абсурда с Cambridge Analityca до прозрачността, на която залага Apple при предлагането на своите артикули, стана ясно, че софтуерните корпорации се следят изкъсо и се следи всяко тяхно деяние, написа Visualcapitalist. За страдание, разковничето на всички кавги е боравеното с персонални данни на потребителите от тяхна страна.

Какво в действителност те знаят за нас?

Инфографиката на Security Baron съпоставя и демонстрира разликите в данните, които софтуерните компании имат политика да събират.

За доста от посочените категории в графиката е належащо първо потребителите да дават своите данни. Например, Фейсбук не задължава никой да дава информация за фамилното си състояние, само че милиони хора го вършат.

Сами ли излагаме данните си на показ?

Няма подозрение, че Amazon има цялата информация за кредитните карти на своите клиенти и Гугъл знае какви уеб сайтове посещават те. Дори по-консервативните хора, които не са напълно софтуерно грамотни схващат това.

Има обаче избрани категории от информация, които ще ви се сторят странни
Фейсбук знае политическите ни желания, религиозната и даже етническата ни принадлежност. Освен това обществената мрежа знае заплатата ни, поради взаимната ѝ работа с персонални брокери на информация Платформите събират нашите документи, имейли и известия, въпреки че някои от тях са просто метаданни Фейсбук и Microsoft имат лицево различаване, основано на фотосите, които качваме Фейсбук освен знае почитателите ни, само че хората, които чакат да отговорим на поканата им за другарство, отстранените другари и тези, които означаваме като част от семейството; следи ползите ни и поканите за събития, които получаваме Аpple постоянно знае от какъв IP адрес влизаме в акаунта си. Заради софтуера HealthVault, който изобретиха през 2007 година, Microsoft знае пулсът ни и какъв брой крачки вършим дневно.
Това са единствено част от данните, за които софтуерните компании си признават, че събират, а с какъв брой още информация боравят, без даже да имаме визия?

Courtesy of: Visual Capitalist
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР