Потребители сигнализират за завишени количества Е-та в някои храни като

...
Потребители сигнализират за завишени количества Е-та в някои храни като
Коментари Харесай

В млечната салата от магазина има всичко друго, но не и кисело мляко

Потребители алармират за повишени количества Е-та в някои храни като салата " Снежанка "  и съветска салата. От платформата " Активни консуматори "  показват по какъв начин Е-тата трансформират водата в храна. 

Сергей Иванов повече от 10 години се занимава с качеството и сигурността на храните. Напоследък му прави усещане, че в състава на някои млечни продукти все повече участват сгъстители или по този начин наречените Е-та. Това го стимулира да направи опит, с цел да откри по какъв начин работят изкуствените сгъстители. 

" За задачата съм приготвил един от най-широко употребяваните сгъстители или тъй наречените гуми, едно от най-известните гума гуар. Предназначението му е да сгъстява, да прави сосове, да прави гелове. В каквото го сложите, това ще сгъсти ", изясни пред Bulgaria On Air докторът по молекулярна биология.

Той слага във вода малко количество от гума гуар. Само след 10 минути течността към този момент се е трансформирала в кремообразна. 

" Изключително необятно публикувана е. Хората може би са я забелязали, най-много в подготвени салати, типичен пример е салата " Снежанка ". Там кисело мляко не може да намерите, само че може да намерите гума гуар или гума ксантан, нишесте, палмово масло. Всичко друго, само че не и мляко. Също по този начин се среща в други млечни артикули, да вземем за пример сладоледите, във всички типове сосове, в някои лютеници и майонези ", коментира Иванов.

Експерти изясняват, че се ползват европейски регулации за питателните добавки, които би трябвало да се съблюдават от производителите. И не е целесъобразно да се прекалява с тях.  

" Влагането на всички добавки, в тази ситуация за тази, както и за останалите, е те да бъдат вложени с избрана софтуерна цел. И когато тази цел е изпълнена, и те са в оптимално възможни количества, тогава те са задоволително безвредни, тъй че да не провокират някакви вреди за човешкото здраве ", посочи Светла Петрова, представител работна група по добавките в храните към Европейска комисия.

До момента специалистите са безапелационни - няма данни по този начин наречените Е-та в храните да са навредили на човешкото здраве.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР