Потребители на социалните мрежи в Русия с изненада открили, че

...
Потребители на социалните мрежи в Русия с изненада открили, че
Коментари Харесай

Чернобил и тъмнокожият ликвидатор Игор Хиряк

Потребители на обществените мрежи в Русия с изненада разкрили, че един от ликвидаторите на следствията след повредата в Чернобилската АЕЦ е тъмнокож. Той се споделя Игор Хиряк и живее в Череповец, Вологодска област.

На 1 юни т.г. английската сценаристка Карла Мери написа в Туитър, че е леко разочарована от сериала „ Чернобил “. И повода за това е много непредвидена – измежду актьорите нямало нито един тъмнокож. „ Гледах два епизода от „ Чернобил “. Сериалът е доста добър! Но има едно но… Аз разбирам, че в действителния живот всички персонажи са били бели. Но те бяха длъжни да приказват с украински акцент. А тези артисти приказват с акцентите на разнообразни елементи от Англия. Така, че откакто историческата акуратност и без друго не е открита, за какво няма хора от други раси и националности “, написа тя.

А на този въпрос хората отреагираха много внезапно. Както самата сценаристка написа, откакто нейният туит се популяризирал в интернет, доста хора почнали да я оскърбяват и да пишат възмутени мнения.

„ Уау! В мнения започнаха да ми пишат толкоз доста расистки забележки. В тях има и неочаквани хомофобски изказвания, изпращат ми фотоси с черни лица и това е върхът, само че останалите злобни реакции съвсем провокират смях “, оповестява Карла Мери в мрежата. В последна сметка тя се видяла принудена да закрие акаунта си, с цел да престанат потребителите да настояват, че не е права. А същите хора очевидно са били уверени, че никога не би могло тъмнокожи да са взели участие в тези събития.

Но единствено дни по-късно стана ясно, че въпреки всичко на Чернобилската АЕЦ е имало тъмнокожи ликвидатори. Първо изданието theБабель откри мъжа на име Игор Анатолиевич Хиряк, работил на централата по време на казармата, и написа за него.

Игор е роден през 1967 година и от 10-годишен живее в Череповец. През 1989 година той е свикан на военна работа и попада в 210-а понтонно-мостова бригада – обединяване на инженерните войски, основано в Киев. Войниците от неговата част са ликвидирали следствията от Чернобилската злополука от април 1986 до ноември 1990.
В деня на нещастието неговата армейска част е пратена в региона на Чернобил, с цел да построи понтонен мост на река Припят и да изтегля жителите. Същата година Хиряк получава благодарствена грамота от командира на частта полк. Иван Язовски за „ образцово осъществяване на дълга пред Родината “.

След казармата Игор се връща в Череповец, където живее и до момента. В изявление за тв „ Звезда “ той споделя за работата си като ликвидатор при понтонния мост и на самата централа. Без отмора той е бил там два месеца и половина. „ Виждах на дозиметъра – отчиташе 4 рентгена в час. Но по парчета и предмети замерванията посочваха над 100 “, споделя той. Заради облъчванията с радиация по време на работата в централата той получава изгаряния в гърлото.

На 50 година той, както и всички участници в ликвидирането на следствията, излиза в пенсия. Но и в този момент продължава да работи в металургичния комбинат „ Северстал “. В свободното си време е със брачната половинка Ирина и сина Емил. Ирина споделя пред Medialeaks, че се срещнала с мъжа си съвсем преди 13 години в санаториума, където работела. Синът им е на 11 години, приключил е 4-и клас и към този момент знае какво е правил татко му през 1986.

„ Разбира се, той знае за историята на Съюз на съветските социалистически републики и за събитията в Чернобил. Всяка година с него на 26 април вървим до локалния мемориал за срещата с ликвидаторите. Уви, всяка година те са все по-малко “, споделя Игор. За сериала той научава след финала на излъчването му и с Ирина стартират да го гледат. Но там става дума за кабинетни разногласия, за грешките на управляващите и така нататък Разбира се, Игор не може да знае дали това е правилно или не.

А към шумотевицата, вдигната около туита на сценаристката, той се отнася напълно умерено. Нито него, нито жена му ги вълнува това, че в сериала не са показани тъмнокожи ликвидатори. „ Там работеха хиляди хора. Мисля, че по никакъв начин не е елементарно да провериш дали измежду тях е имало и тъмнокож юноша “, разяснява Игор.
З

а тези времена той споделя постоянно, само че по-скоро радостни историйки. Нали той и сътрудниците му са били едвам 18-годишни момчета и не са можели до дъно да проумеят заплахата от ставащото. Дотолкова, че един път решили да заловен патица на територията, откъдето тръгвала евакуацията. И без да се замислят, оскубали я, опекли я на огън и я изяли. Освен това оттова изпращал на майка си цветя, а те се гордеела и ги показвала на съседите. Докато не й споделили, че всичко на това място е облъчено с радиация.

Игор признава, че радиацията му е предизвикала утежняване на паметта. Ирина също приказва за това. „ Има проблеми с паметта, пие медикаменти от време на време. Случва се, да вземем за пример, да не може да наизусти слово за изявление или просто не помни по какъв начин се споделя остарял прочут при среща. Пречи му това, несъмнено, само че не е смъртоносно “, споделя брачната половинка. Мъжът съумява освен да работи и да отделя време за сина си, той има доста занимания и ползи. Играе в стендъп-комедията „ Амстердам “. А наскоро дружно с другар почнал да отглежда кокошки.

Но най-голямата му обич са военните възстановки – играе ролята на персоналния бодигард на Наполеон, мамелюка Рустам. Обича и спорта – ските, велосипеда, включва се в разнообразни надпревари. Освен това е разпален почитател на хокея, изключително на заводския „ Северстал “.

За доста консуматори на обществените мрежи е било любопитно по какъв начин тъмнокожият юноша се е озовал в Съюз на съветските социалистически републики. И от кое място накъде се споделя Игор Хиряк. Но те ще се изненадат доста, че мъжът може и да има африкански корени, само че самият той не знае за тях. Баща му е роден в Украйна, а майка му е от Вологодската област и двамата са бели.
„ По майчина линия през потомство е имало мургави родственици. Например, дядо му е бил мургав и със ситни къдрици, виждам го на фотография от фронта. Прапрадядо му, коства ми се, също е бил тъмнокож, локалните го наричали ром. А той е бил духовник. В фамилията даже се разказваха истории за кръвно роднинство с Пушкин “, споделя брачната половинка Ирина.

Интересното е, че историята на Игор стана известна единствено с помощта на задграничния сериал. Но „ Чернобил “ на НВО концентрира вниманието на хората и към други неща. Например, доста години съветските и задграничните издания пишеха за подвига на ликвидаторите, които са починали, предотвратявайки втори гърмеж в централата.
Впрочем, сериалът оказа доста мощно въздействие на феновете по целия свят. И руснаците доста се учудват на това – нали чужденци го снимаха, а се получи толкоз реалистично и безапелационно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР