Потребители на Facebook съдят най-голямата социална мрежа в света за

...
Потребители на Facebook съдят най-голямата социална мрежа в света за
Коментари Харесай

Потребители съдят Фейсбук за изтекли лични данни

Потребители на Фейсбук съдят най-голямата обществена мрежа в света за пробив в системите ѝ от 2018 година По данните им компанията не ги е уведомила в точния момент за рисковете, свързани с инструмент за влизане в платформата, въпреки че е защитила чиновниците си.
Това излиза наяве от тъжба в съда, предава Ройтерс.
Функцията “single sign-on” свързва потребителите с приложения и услуги на трети страни, които употребяват регистрацията от Фейсбук.
Съдебният развой е обвързван с най-лошия пробив в сигурността на Фейсбук, който се случи през септември м.г. Тогава хакери откраднаха кодовете за влизане на консуматори в платформата, което им е разрешило да получат достъп до близо 29 млн. акаунта, напомня investor.bg.
В документите, подадени в съда, ищците показват, че Фейсбук е знаела за тази накърнимост и все пак не е съумяла да я поправи години наред.
“Още по-ужасното е, че Фейсбук е положила старания, с цел да отбрани личните си чиновници от този риск за сигурността, само че не и да опази по-голямата част от своите потребители”, гласи още текстът на жалбата.
Фейсбук не е дала отговор незабавно на запитването за коментар.
През януари арбитър Уилям Алсъп съобщи на Фейсбук, че е подготвен да разреши разкриването какъв брой данни на консуматори са били откраднати.
Откакто разгласи новината за офанзивата, Фейсбук е разкрила доста малко детайлности по случая. Компанията показа само, че е обиден “широк” набор от консуматори без да дава съответни данни за броя им по страни.
Хакерите са се сдобили с информация от профилите на хората, в това число дати на раждане, работодатели, обучение, религиозни вярвания, типове устройства, които употребяват, страници, които следват, скорошни търсения и отбелязвания на локациите на 14 млн. души.
За други 15 млн. души е известно, че пробивът е довел до приключване на имената и контактите им. В допълнение към това хакерите са видели изявления и описи с другари и групи на към 400 хиляди консуматори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР