Потопена до врата си в тъмна вискозна течност, Сулфия се

...
Потопена до врата си в тъмна вискозна течност, Сулфия се
Коментари Харесай

Най-известният санаториум в Азербайджан лекува със суров петрол

Потопена до врата си в тъмна вискозна течност, Сулфия се усмихва от наслада, уверена, че фетидната субстанция ще облекчи мъчителното ѝ положение.
Сулфия е 60-годишна рускиня, която е пътувала до северозападния град Нафталан в Азербайджан с вярата, че баните със недопечен нефт в локалния санаториум ще отстранен страданието ѝ от полиартрит. " Това е толкоз прелестно ", споделя въодушевената жена, макар вонята на моторно масло.
Потапянето на голото ѝ тяло в маслото, нагрято до температурата на тялото, трае 10 минути, след което компаньон остъргва кафявата примес от от кожата ѝ и я съпровожда до душа. Местната жителка на съветската област Татарстан споделя, че тя и нейните другари " от дълго време са мечтали да дойдат " за лекуване в Нафталан. Курортът за петролни бани в Кавказ притегля гости, макар близостта му до Нагорни Карабах - противоречив район сред Азербайджан и Армения, породил дълготраен въоръжен спор.
След 10 дни къпане в недопечен нефт, Сулфия споделя, че в този момент се усеща " доста по-добре " и даже е понижила медикаментите си за полиартрита, от който страда 12 години.
" Това е подарък от Бога ", съгласява се 48-годишният Руфат, азербайджански публицист и член на опозиционната партия, който се лекува в санаториума „ Сехирли “, или " магия " на азербайджански.
Големите петролни залежи в Азербайджан са открити в средата на XIX-ти век. Износът на нефт на пазарите по целия свят е най-големият бранш на стопанската система на Азербайджан, само че суровината, която идва от нефтените резервоари в Нафталан, не е подобаваща за комерсиална приложимост. Вместо това локалното масло се употребява за лекуване на мускулни, кожни и костни болести, както и на гинекологични и неврологични проблеми.
Според една легенда, която локалните с подготвеност описват на клиентите, лечебните свойства на „ чудотворното масло “ на Нафталан са били открити инцидентно, когато камила, оставена да почине покрай басейн с локалното масло, ненадейно се излекувала.
Малкият град Нафталан се намира на към 300 километра от столицата Баку и става известен лековит курорт за руските жители през 20-те години на предишния век.
" В предишното, когато нямаше хотели или санаториуми, хората идваха в Нафталан на квартири при локалните поданици ", споделя един от лекарите в санаториума " Сехирли " Фабил Азизов. " Но с течение на времето бяха построени санаториуми и са създадени нови способи за лекуване ", добавя той.
Някои експерти предизвестяват, че методът има рискови странични резултати . " Въпреки историите за сполучливи лекувания, потреблението на недопечен нефт за медицински цели е било наказано от западните лекари като евентуално канцерогенно, " написа някогашният публицист Мериам Омиди в книгата си за санаториумите от руската ера, оповестена през 2017 година във Англия.
Въпреки тези предизвестия, по време на разцвета си през 80-те години Нафталан е бил посещаван от повече от 70 000 души годишно. Но през 1988 година стартира кръвната война със прилежаща Армения за контрола на азербайджанския сепаратистки район Нагорни Карабах, който едностранно прогласява независимостта си от Баку през 1991 година. Конфликтът лиши живота на към 30 000 души от двете страни и принуди стотици хиляди да избягат от домовете си.
По време на войната санаториумите в Нафталан - на няколко километра от фронтовата линия - бяха превърнати в лечебни заведения за ранени бойци и краткотрайно настаняване на бежанци.
Споразумението за преустановяване на огъня от 1994 година постави завършек на военните дейности.
През последните две десетилетия азербайджанските управляващи поставиха старания, с цел да възстановят репутацията на Нафталан като здравен курорт. Модерният Нафталан е комбинация от висококачествени спа центрове, в които едноседмичното лекуване коства към 1000 евро и скромни санаториуми, където терапия за същия интервал от време коства към 100 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР