Потопен кораб от времето на Нацистка Германия е открит близо

Потопен кораб от времето на Нацистка Германия е открит близо ...

Мистерията падна! Откриха кораб на Хитлер, който бе в неизвестност от 80 години.


Потопен кораб от времето на Нацистка Германия е открит близо до бреговете на Норвегия. Останките са открити от държавната електрическа компания Statnett на около 24 километра от крайбрежния град Кристиансанд в Южна Норвегия на дълбочина 490 метра. Забележителното е, че корабът се намира само на метри от подводен кабел, свързващ Норвегия и Дания.

Историята на кораба и детайлите около потъването му са добре познати на историците, но точното местоположение на съда остава мистерия в продължение на 80 години. През 2017 г. инженери на компанията правят сонарни изследвания и откриват наличието на потънал кораб, но той не е идентифициран докато не изпращат до него подводен дистанционно управляван апарат, предаде Наука OffNews.

"Можете да откриете съдбата на Карлсруе в историческите книги, но никой не знае къде точно е потънал кораба. Това е единственият голям германски кораб, изгубен при нападението над Норвегия с неизвестно местоположение. След всички тези години най-после знаем къде е лобното място на този важен военен кораб", разказва Фроде Квало (Frode Kvalø), археолог от Норвежкия морски музей в изявление на Statnett. Корабът Карлсруе е с дължина 174 метра и е оборудван с парни двигатели и девет оръдия. Потопен е на 9 април 1940 г. в първия ден на германското нападение над Дания и Норвегия по време на Втората световна война, след като е бомбардиран от британска подводница.

"Когато подводният апарат ни показа кораба, който е бил обстрелван, осъзнахме, че е от войната. Когато видяхме оръдията на екрана, разбрахме, че това е голям боен кораб. Бяхме много развълнувани и изненадани да видим, че останките са толкова големи", добавя Оле Петер Хоберстад (Ole Petter Hobberstad) главен инженер в Statnett. Обикновено големите бойни кораби като този се преобръщат докато потъват, заради високия си център на масите. Квало посочва, че в този случай, макар и необичайно, корабът е потънал изправен.

Източник: fakti.bg