Потокът от чуждестранни преки инвестиции през 2017 г. в сравнение

...
Потокът от чуждестранни преки инвестиции през 2017 г. в сравнение
Коментари Харесай

ООН: Международните инвестиции намаляват


Потокът от задгранични директни вложения през 2017 година спрямо предходната година е намалял с 23 %, или съвсем с 0,5 трлн. Долара, сочат данните от нов отчет на Организация на обединените нации за трендовете в региона на директните задгранични вложения. Понижението освен това е на фона на повишение на други макроикономически индикатори, такива като Брутният вътрешен продукт и разширението на търговията.

Най-голям спад на задгранични вложения се пада на развитите страни. Те са получили по-малко 712 милиарда $. От страните максимален отток на вложения през 2017 година се следи в Съединени американски щати – 182 милиарда $. От загуба на вложения са потърпевши страните с преходна стопанска система, в това число Южна Еропа и страните причислявани към Оперативно-наблюдателно дело, където дефицитът е бил 27 % или 47 милиарда $. Това е най-ниският индикатор за последните 13 години. Най-много от спада на вложенията от непознатите страни са потърпевши Русия, Казахстан, Азербайджан и Украйна. Спад на задграничния капитал се отита и за Грузия.

Преките задгранични вложения в Русия са спаднали с 32 % или 12 милиарда $, и съставляват 25,3 милиарда $. Добивът на естествени запаси остава основен за непознатите вложители. Независимо от растежа на цените на естествените запаси прогнозите за 2018 година да умерено оптимистични.
Обемът на вложенията в разрастващите се страни остава на равнището като през 2016 година В резултат международният дял на вложенията в разрастващите се страни е достигнал 47%. Според данните от отчета, разрастващите се страни съставляват половината от най-привлекателните за вложения страни, а максимален адресат на вложения както и преди е Съединени американски щати, следван незабавно от Китай. Притокът на вложения в Германия, Ирландия и Индонезия през предходната година се е нараснал повече от два пъти.

Най-големи вложители остават развитите страни – на тях през 2017 година се падат един трилион $ външни инвестиции, или 71 % от всички вложения в света. Сред разрастващите се страни Китай Рязко е понижил външните вложения – с 36 % спрямо 2016 година Потокът от вложения от страни с преходна стопанска система е повишен с 59 % - до 40 милиарда $, като тук по стойност на покупко-продажбите водач е Русия.

В отчета се отбелязва, че съществени фактори за намаляване на размерите от задгранични вложения е намаляването на облагите – с 6,7 %. Печалбите са над междинните при инвестиции в разрастващи се и преходни стопански системи, само че вложения в стопански системи, основани на добива на естествени запаси са били доста по-малко преференциални, защото през 2017 година се следи и спад на цените на тези типове запаси.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР