Поток от несъществуващи пациенти пълни джоба на сем. Мазнейкови с

...
Поток от несъществуващи пациенти пълни джоба на сем. Мазнейкови с
Коментари Харесай

Скандалният д-р Мазнейков брутално точи здравната каса. В болницата му хора мрат като кучета

Поток от несъществуващи пациенти цялостни джоба на сем. Мазнейкови с национални пари, демонстрира следствие на в. “Уикенд ”. Защото действителни разноски за процедури и проучвания не се вършат, а средствата от НЗОК отиват непосредствено за галактическите заплати, които си е дал своя вот притежателят на болница “Света София ”. Отчетите на КПКОНПИ сочат, че Мазнейков си е определил месечна заплата в размер на 137 хиляди лева, а на годишна база сумата скача до 1 645 000 лева Не по-малко пищно живее и жена му, доктор Валентина Мазнейкова, чиито годишни приходи са 866 000 лева, или по 72 бона месечно. За съпоставяне, нито един от съперниците на здравното семейство, които ръководят надалеч по-реномирани и честни лечебни заведения не може да се похвали с сходно персонално благосъстояние. Да не приказваме, че всеобщо лечебниците у нас работят на загуба.

Каква е рецептата един доктор да живее в толкоз непристойно благоденствие? Както всичко, ставащо у нас, разковничето е в кражбите и подкупите по посока на висши държавни служители, които богатство да си затварят очите за закононарушенията на гърба на бедния и болен български народец.

На болница “Света София ” са издавани куп постановления, че е прибирала пари от Здравната каса за “лечение ” на несъществуващи заболели и надписвания на проучвания и процедури. Здравни специалисти разясняват, че тези всъщност закононарушения са съображение НЗОК да приключи контракта си с клиниката, а прокуратурата да запечата директорския кабинет на боса. Защо способените органи се помайват и не си влязат в ролята, е реторичен въпрос. Чиновническото безхаберие разрешава на Мазнейкови да се разпашат още по-безочливо, а незаконната процедура да процъфтява, на гърба на пациенти, които даже не подозират, че са заболели.

Такъв е казусът с Илиана Пашова. Преглеждайки неотдавна здравното си досие тя открива, че през август м.г. е лежала в “Света София ” с диагноза “остро инфектиране на междинното ухо ”. Нашата героиня обаче в никакъв случай не е посещавала лечебното заведение, а в посочения интервал даже е била на работа. Това не пречи на подчинените на доктор Мазнейков да й изфабрикуват банкет и да “похарчат ” 1900 лева за “терапиите ” й. Илиана незабавно подава тъжба, а от НЗОК витиевато изясняват, че ще проучат единствено нейния случай, без да ревизират стотиците сходни случаи в същата болница, за каквито настойчиво се приказва в медицинските среди.

Колкото и цинично да звучи, госпожа Пашова в действителност би трябвало да се радва, че кракът й не е стъпвал при Мазнейкови, тъй като техни пациенти от време на време излизат от там “напред с краката ”. Най-фрапантният случай е гибелта на родилката Запряна Коледарова от Петрич през 2009 година Бременността на младата, здрава и права жена минава безпроблемно по думите на лекари, които са следили бременността й. Месец преди термина Запряна е призната в АГ отделението на доктор Мазнейкова, тъй като подвига необяснимо висока температура, чийто генезис лекарите там не могат да открият. По гледище на Мазнейкова, тя ражда със секцио по неотложност, само че положението й продължава да се утежнява. Тя е трансферирана по неотложност в “Майчин Дом ”, където гинеколози откриват тежка зараза на матката и вършат незабавна интервенция по отстраняването й. Според лекари от ВМА, причина за сепсиса е, че лекарите на Мазнейков са не запомнили да отстранят част от плацентата й. Съпругът й Христо Коледаров упреква “Света София ” в незаконно безхаберие и даже провежда митинг на други потърпевши пред лъскавата болнична фасада, само че правдивост и отмъщение по този начин и не получава от страната. Година по-късно провинен по този начин и не е открит, тъй като голям брой лекари отхвърлят да вземат участие в назначената експертиза! Гарван гарвану око не вади, както е споделил народът, а на младата Запряна - светла й памет.

И в случай че в тази ситуация със сем. Коледарови виновност не е потвърдена изрично, през 2015 година доктор Мазнейков е лишен от лекарски права поради гибелта на оперирания от него през 2006 година 18-годишен юноша. След интервенцията, умрялото момче почнало да се утежнява, изпитвайки непоносими болки. Ден по-късно почнал да повръща, след което пръстите му посинели. На третия ден момчето е признато в Пирогов с изострен сепсис, ендотоксичен потрес с напредваща зараза нагоре по левия крак. Това довело до нова интервенция за преодоляване на инфекцията, само че все пак пациентът умрял в болничното си легло. В претекстовете на съда е посочено, че Мазнейков и сътрудниците му са показали незаконна немарливост и са нарушили разпоредбите за добра здравна процедура.

Оплакванията от работата на Мазнейков като ортопед са безброй. Сюжетите са еднотипни - от отвод да те прегледа с направление по Здравна каса до подвеждане, че положението ти е доста тежко и изисква незабавна хоспитализация. Тя, несъмнено, не се поема от НЗОК и пациентите би трябвало да се бръкнат с няколко хилядарки.

Лишен от правото си да лекува хора, доктор Мазнейков се концентрира върху финансовите каузи и оставя подчинените си да мислят от къде да му изкарат галактическата заплата. Справка в архивите на Административен съд в София град сочи, че магистратите удостоверяват решението на НЗОК да наложат наказания на “Света София ” за нарушавания в дейностите. Случаите са многочислени, а общото сред тях е, че Мазнейкови усвояват държавни пари посредством фиктивни действия. До откриване на далаверите се стига след подаване на сигнали от страна на голям брой пациенти. За какъв брой други проблеми докторската фамилия е предходна метър, можем единствено да гадаем. В едно от правосъдните решения е разказан случай на пациенти с тежки чревни проблеми. Според самостоятелни медици, сходна диагноза може да се сложи единствено след осъществяване на профилирани проучвания, каквито в “Света София ” не са правени. Може би от боязън да не се окаже, че “тежките ” проблеми в действителност са тривиално стомашно неразположение, което може да се лекува с лекарства вкъщи. Вместо да изпишат рецепта, подчинените на Мазнейков плашат пациентите със страшни диагнози и ги принуждават да постъпят в отделението съвсем незабавно, без да сварят да потърсят второ мнение. Разбира се, всички мероприятия по лекуването са съответно регистрирани пред НЗОК, а парите - прибрани. В други случаи проверяващите се натъкват на ненужни проучвания и лечения, които още веднъж се пращат от националния джоб.

В друга, доказана от магистратите глоба става дума да жена, пристигнала на кабинет с неврологични недоволства - изтръпване на краката и моли за обзор. Докторът й дава отговор, че сходно проучване не се поема от касата, само че в случай че влезе “по неотложност ”, то ще й бъде направено гратис. Потърпевшата по този начин и не се възползва от “офертата ” и в никакъв случай повече не стъпва в лечебното заведение. Това не пречи на “Света София ” да регистрира няколко нейни прегледа и проучвания. За да е по-абсурден казусът, част от тях са на дати, доста преди пациентката да пристигна на обзор.

Куп отсъдени от съда наказания са за принуждаване на пациенти да си избират и заплащат за екип при интервенции. Но очевидно дребните санкции не са в положение да спрат Мазнейкови да източват страната на гърба на болните и обезверени българи.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР