Потенциалното разрастване на БРИКС може да доведе до намаляване на

...
Потенциалното разрастване на БРИКС може да доведе до намаляване на
Коментари Харесай

БРИКС става все по-явна заплаха за долара и SWIFT

Потенциалното разгръщане на БРИКС може да докара до понижаване на световните транзакции по SWIFT, което ще се отрази на господстващото състояние на щатския $.

Алиансът БРИКС има за цел да прекрати трансграничните разплащания със SWIFT, включващи щатския $, и вместо това да прави транзакции в локални валути. Този ход може да окаже спомагателен напън върху платежната система SWIFT, което да докара до понижаване на разплащанията в щатски долари от страна на страните от БРИКС.

Сенатор Марко Рубио от Флорида пръв посочи хипотетичната опасност, която БРИКС съставлява за SWIFT и щатския $. Разширяването на алианса може да подтикне още страни да пресечен връзките си както с щатския $, по този начин и с световната платежна система SWIFT.

Според Рубио членовете на БРИКС сплотяват валутните си запаси и дават обилни заеми на разрастващите се страни, като по този метод оспорват въздействието на Съединени американски щати и други западни страни.

Рубио акцентира , че растежът на алианса ускорява привлекателността му като опция на доминираната от Съединени американски щати и Европа финансова система. По-рано тази година Русия и Иран, които са членове на БРИКС, публично прекратиха потреблението на платежната система SWIFT за двустранна търговия.

Вместо това двете страни избраха да правят транзакции непосредствено посредством банки и да уреждат търговията в локални валути, като отстраниха зависимостта от щатския $.

Решението на Русия и Иран да се откажат от SWIFT беше повлияно от глобите, наложени от Съединени американски щати, които ги накараха да потърсят други възможности на американската платежна система. Тази наклонност подсказва, че страните от БРИКС последователно, само че непрекъснато изследват различни благоприятни условия, с цел да понижат въздействието на SWIFT и щатския $ в интернационалните преводи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР